"България е в тъмночервената зона на Ковид. Радев и Кацаров доведоха България там. За 6-7 дни са загинали 600-700 българи. Кой ще дойде в България?". Това заяви бившият премиер Бойко Борисов по време на брифинг в централата на ГЕРБ.

„С тази промяна до никъде няма да стигне. В такъв случай по-добре да сме партия на статуквото.  Тази промяна ще ни доведе до пропастта, до“ Вера Су“, говорил съм с кметовете в района, за да издадат акт 16 на кораба, за да може през април служебните министри да си направят вила“, заяви още Борисов.

Според него мерки в момента срещу коронавируса няма.

"В Европа се пукат по шевовете стадионите, а ние играем пред празни трубини. Къде е логиката на Кацаров и Радов по дискотеките да има хора, а на стадиона на открито да няма, в паралелките в училищата да няма. Ако може някой да го оцени, това ще е чудесно", отсече Борисов.

"Обръщам се към медиите, както нас ни фактурирате за всяко изявление, така да фактурирате и кандидат-президентската двойка (б.р. на Радев и Йотова). Аз мога да му предложа да направим лицеви опори на кокалчета. Това не е смешно вече, народът гине, цените полудяват, а ние си правим туризъм", възмути се бившият премиер.

Според Борисов в момента няма подготвена партия, която да управлява в тази криза, включително и ГЕРБ. Той е изключително скептичен, че ще се сформира кабинет.

"Подкрепял съм правото на хората да правят протести. И винаги съм отстъпвал пред тях, защото в голям брой случаи е имало смисъл от това. Аз бих искал да се съсредоточим върху злободневните теми на деня сега. Дали ще има импийчмънт на Радев и оставка на служебното му правителство. Това вече не вълнува хората. Дали ще успеем да овладеем инфлацията и цените, какви мерки ще се предприемат", коментира Борисов въпрос как от ГЕРБ ще подкрепят протестиращите срещу Радев и правителството.

"Преди два дни беше представена в ЕК последната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Ще ви представим един първи и обективен анализ на документа, както и на последиците и инвестициите, които трябва да се направят", обяви по-рано зам.-лидерът на ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му документът в 85% от съдържанието му е същият, който е оставило правителството на Бойко Борисов.

"Ако в планът има един проблем, това е в частта енергетика", уточни представителят на ГЕРБ.

Жечо Станков от ГЕРБ обяви, че цената на тока днес е достигнала рекордни стойности и е минала 600 лв. за мегаватчас.

"Свидетели сме на провала на правителството на Радев в частта му за помощ от фризьорските салони, през пекарните, та до големия бизнес. Предложенията за 50 лв. компенсация на мегаватчас са недостатъчни и вече трябва да са поне 150 лв.", продължи Станков.

По думите му в този План няма пари за саниране за обикновените хора.

"Средствата за улично осветление са частично възстановени. В момента и общините се нуждаят от средства, защото високите цени на електроенергията и за тях са непоносими", предупреди експертът на ГЕРБ.

Той уточни, че се очаква 1,5 млрд. лв. дефицит в бюджета, който беше предложен от правителството на Румен Радев. Според него прозира лобистки интерес в действията да се инвестира в мега компании от чужбина, които да дойдат да у нас, вместо да се инвестира в малкия и средния бизнес у нас.

"Въпреки лъжите, които се изричат от президента, от премиера и от министъра, имаме вече дата за затваряне на въглищните централи. Това е прах в очите на миньорите. За първи път в историята се посочва дата 2038 г. да бъдат извадени въглищните централи", предупреди Жечо Станков.

"Общо имаме 3 млрд. лв. хаос", завърши той.

Красимир Вълчев припомни изказване на Радев от преди няколко дни, в които е изрецитирал няколко заучени изречения по повод ТЕЦ-овете Марица. По думите му всички изречения са били лъжа. Представителят на ГЕРБ посочи част от страниците на Плана за възстановяване, в която се казва, че страната ни поема ангажимента да извади от експлоатация до 2026 г. въглищните централи. От от 11 000 работещи ще останат 500. Фотоволтаичните централи също няма да останат собственост на Мариците", отсече той.

"Още от самото начало те са имали това намерение - да затворят централите през 2026. Това ли разбира Радев от автономност - да сме зависими от руския газ и да нямаме и ток", негодува Вълчев.

По думите му Радев и министрите му са избрали най-лошия вариант за плавен преход от въглищните централи, като най-вероятно такъв преход няма въобще да има.