Продължаваме да работим за развитието на страната и да следваме приоритетите на правителството. България има План за възстановяване и устойчивост. С него не само ще се справим с последиците от COVID-19, но и имаме начертана посока за развитие. Това написа в профила си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. Той заяви, че държавата ще продължи да подкрепя бизнеса, да повишава капацитета за реакция на здравната система, да работи по запазване на заетостта. Остават в сила и ограничителните мерки срещу Ковид-19.
 
Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев представи Националния план за възстановяване и устойчивост на България, по който ще бъдат разпределени 12 милиарда европейски средства. Чрез този инструмент ЕС предоставя финансиране, за да помогне на държавите членки в усилията им за възпиране на здравната криза и овладяване на икономическата криза, настъпили заради разпространението на COVID-19.
 
"Това са целите, които правителството няма да спре да следва. Заедно можем да ги постигнем.
 
Екшън планът стъпва на четири цели – работа за по-иновативна, зелена, свързана и справедлива България.
• 2 431.9 млн. лв. са предвидени за модерно образованието. научните изследвания и иновациите
• 4 499.0 млн. лв. за постигането на кръгова и нисковъглеродна икономика, за устойчиво селско стопанство и за биоразнообразието. От тях 3 млрд. лв. ще бъдат вложени конкретно в енергийна ефективност на сградите
• 2 675.1 млн. лв. за подобряване на цифровата и транспортната свързаност и местното развитие.
• 2 553.5 млн. лв. са определени за важните сектори здравеопазване, бизнес среда и социално включване. От тази сума 607 млн. лв. ще се вложат за подобряване на материалната база на държавните и общинските болници", обясни премиерът.