Стотици семейства, живеещи в чужбина, се обърнаха към нас с желание да се завърнат в България. Една от големите спънки да се върнат у нас е, че децата нямат да знаят български, няма да могат да четат и да пишат. Затова е важно да предоставим условия за тези възможности в чужбина. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се проведе в Пловдив.

"Догодина ще отпуснем минимум 2 милиона лева повече от бюджета за българските училища в чужбина", заяви министър-председателят на България.

На среща при мен бяха министира на образованието и външния министър. Радвам се, че те работят в синхрон. Убеден съм, че така ще постигнем по-добри резултати, добави още Борисов. Той каза, че финансирането е последната грижа за образованието.

"Вие сте истински будители и пример за подражание", обърна се Борисов към учителите.

"За радост, нашите деца в чужбина пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", посочи Борисов.

По думите му тогава започвали да се чудят къде ще отиде да учи наследникът им и дали ще му легализират знанията от чужбина. Борисов каза, че в  10 щата на Америка имаме признание на българския език.

Премиерът изтъкна, че  високотехнологични паркове осигуряват сходни с Америка възнаграждения. Той каза, че 2,2 милиарда лева са осигурени за покупката на изтребители, които ще осигурят сигурност на страната.

"Аз в живота си борч не съм правил. Даже и за АМ "Хемус" парите сме ги осигурили. Скъпи мои, във всяко отношение може да разчитате на министъра на образованието, обърна се към учителите Борисов.

Борисов отбеляза колко е важна ролята на българските учители в чужбина за подготовката на децата. Той добави, че продължава да се работи по обещаното вдигане на заплатите на преподавателите, както и че 1000 от училищата у нас се ремонтират.

Очаквайте подробности!