„Всички институции работят едновременно, като едно цяло. Искам ТЕЦ-а да се провери как е придобит. По един процент на ден неустойка, това са милиони неустойки. Той е взет без пари почти. Държавата не се явява на съд, което е недопустимо.  Кметът остава тук. Трябва да се влезе и в града. 3,2 милиона са необходими за старата централа, а 2 милиона за новата централата. До новото трасе се копае, парите вече са преведени. Отговорните трябва да поемат вината. Трябва да се направи проверка от 90-та година насам какво се е случвало в тази индустриална зона и да се потърси отговорност. Нямам информация към момента до къде е стигнало разследването, не съм разговарял с главният прокурор”, това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети за пореден път Перник и в частност старата помпената станция.

Той пристигна в Перник за заседанието на кризисния щаб в града, което ще се проведе в 13 часа. Икономическият министър Емил Караниколов, зам.-регионалният министър Николай Нанков и кмета Станислав Владимиров го очакваха на място. Премиерът и министрите посетиха трасето на новия водопровод и водната станция на града. 

Бойко Борисов не се ангажира с конкретен срок кога в града ще има вода, но заяви, че държавата ще съдейства с всичко, което може

Умуват как да докарат водата от яз. "Студена" до Перник, осигуряват дебит от пещеритеЕто какво обяви министърът на икономиката от кризисния щаб

Борисов заяви категорично, че клон две на магистралния водопровод ще бъде изграден на ново.

„Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата. Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата, и да помогнем на Перник с подмяната на водопровода”, написа в профила си премиерът.

„Така са бързали да приватизират, че са забравили за тръбите. Ние даваме парите, кмета трябва да го направи”, допълни Борисов.

Той коментира и изказването на кмета на Ботевград, че вода за питейно-битово водоснабдяване има само за около 6 седмици.

Кметът на Ботевград: Градът има вода за около 6 седмициПоложението може да го наречем като потенциално кризисно, обяви

„Защо не си е оправил ВиК-то. До този момент никой не се е свързал с мен или с екипа ми з проблемите в Ботевград. Нямаше да се стигне до този проблем, ако предишните кметове бяха се обърнали към нас. Ботевградският кмет се обяви против водния цикъл, парите от Европа не се усвоиха и сега трябва да плащаме държавни пари. Милиард и 500 милиона седят за подмяна на старата инфраструктура”, заяви още Борисов.