"Незабавно трябва да започнем работа по пречиствателната станция. Има много мътна вода от валежите, почистили сме няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към яз. "Студена". Вече имаме машини, има проектанти, за да пречистваме по-добре водата и да спестяваме. До 15 дни ще можем да приключим. 
 
Пускаме чисто ново трасе, държавата ще го финансира. Трасето е готово. То ще преминава през имоти на "Стомана". Те ще ги дарят. От утре започваме да изчистваме трасето на този клон 2. Днес кризисният щаб и кмета ще подготвят доклад за необходимите средства. Два дни правим обследване по планината, има вода. До 1-2 дни ще решим как ще докараме водата на яз. "Студена". Ще има среща с хората, които ще направят сондажи. Поне от около 200/300 л/сек дебит от пещерите ще бъде осигурен. 2,2 млн. ще бъдат нужни за новото трасе, то ще е около километър. Ако продължим работа по този кран ще загубим месеци, има десетки кранове в предприятията. Съсредоточаваме се в това да осигурим вода за Перник." Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Канал 3 на брифинг на кризисния щаб в Перник.
 
"Изграждаме пречиствателна станция с водопровод няколкостотин метра. Ще вкараме пречистената вода в съществуващата пречиствателната станция. От утре започват реалните дейности. Набавени са необходимите материали и оборудване. От няколко дни работим по отстраняването на авариите с верижен багер. Глобалната тема е изместването на водопровода извън "Стомана". Не знаем дали ще остане чугунения водопровод, не искаме да се увеличи налягането и да се предизвикат още аварии".
 
"Трасето на клон 2 ще бъде направено аварийно, ще бъде изключено от големия проект, за да няма двойно финансиране. Ще остойностим искането за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града, 15 улици и подмяна на канализационната мрежа в града. Говорим за около 20 млн. лева. Към момента складовете на общината са пълни с водоноски". Това заяви зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.