Единственият неразрешен спор по време на преговорите е бил за смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, а път назад към масата за преговори има, но само ако от ПП-ДБ се извинят.

Това заяви Бойко Борисов по време на пресконференция на ГЕРБ.  Той заяви още, че ако не се постигне разбирателство до „ден-два” - няма кой да накара ГЕРБ да подкрепи правителство с втория мандат.

„Ние направихме  отстъпка за министъра на спорта, а те приеха предложението ни за министър на енергетиката. Остана единствено министъра на отбраната. По време на преговорите са възникнали спорове за срок на смяна на служите и за разкриване на следствената тайна, което според всеки юрист е спорно решение, тъй като може да паднат много дела. А относно срокът за службите, аз твърдя, че те са много добре интегрирани към нашите партньори, но и за това казах, че ако това е препъни камъкът, аз последен ще се съглася. Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад”, заяви Борисов.

Според него дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-силна от тази с ГЕРБ.

Борисов бе категоричен, че подкрепя конституционната реформа на Христо Иванов и настоя за извинение към Мария Габриел и обидните епитети, които е получила.

„Преди 10 месеца взехме решение да има правителство в една странна конфигурация, изкарахме 9 месеца заедно, през което време дадохме десетки пресконференции заедно, аз все още се учудвам, че те не се научиха да спрат да използват епитети. Когато използваш епитети – ти показваш истинското си лице. Дадените вчера декларации за отвод са в разрез с нашата уговорка за ротация. Ние винаги сме се придържали към решенията на нашата група”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че има път назад, но той е труден.

„Разбира се, че има път назад, но той зависи от това дали Мария Габриел ще приеме извинението, а пък аз трябва да проведа тежък разговор с партията, защото това ще е трудно. Първото, което може да ни върне на масата на преговори е едно голямо извинявай”, каза Борисов.

„Още преди месец с Петков сме разговаряли за рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. А само преди няколко дни, ние излязохме и казахме, че в желанието си да има кабинет сме готови да ротираме само Денков и Габриел. Тогава от ПП-ДБ казаха, че тях министрите не ги интересуват”, заяви той.

Бившият премиер е категоричен, че няма да отиде на лидерска среща.

„Не искам лидерска среща, защото те се държат невъзпитано. ГЕРБ има само един лидер, а те застават няколко души срещу мен и започват да крякат. Ако и вие присъствате на среща, в която Кирил Петков чупи бутилки и стъкла, и вие няма да искате да присъствате”

Габриел: Настоящите министри са поели ангажимент за 18 месеца, настоявам да получа извинение

Кирил Петков: Този кабинет е абсурден! Когато мандатът дойде при нас няма да бързамеТой е категоричен, че тази комбинация от министри не им е била показвана в рамките на преговорите

Денков е изпратил декларация с несъгласие да бъде част от кабинета на ГабриелСпоред него преговорите са били прекъснати на финалната права