Премиерът Бойко Борисов, който е и лидер на ГЕРБ, направи в предаването "Панорама" по БНТ ключови коментари за пътя пред властта след евровота. Той беше категоричен – ако се налага оставките ще продължат. Не смята обаче да подава оставка, ако ГЕРБ загуби евроизборите на 26 май. Борисов направи доста остър коментар към съпартийците си.

ГЕРБ и скандалите:

Премиерът Бойко Борисов е категоричен: всички сигнали за злоупотреби ще бъдат разследвани, а средствата, с които е злоупотребявано, ще бъдат върнати. Премиерът коментира  скандалите във властта – с т.нар. „Апартаментгейт”, както и „Къщите за гости”.

„Яд ме е, срам ме е, грешката е моя. Нито веднъж не отидох на гости на един мой колега – министър, кмет и областен управител”, заяви Борисов пред „Панорама” и допълни: „Ако бях отишъл щях да взема мерки много по-рано. До край ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта. Всеки един лев ще бъде върнат или конфискуван”.

Не пропусна да намекне, че наказанията в ГЕРБ ще продължат за всеки, за който се докаже някаква вина или съмнение.

„Много брутално ще действам. Нека да минат изборите - брутално ще действам”, заяви той. Не отговори обаче директно дали зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подаде оставка като депутат и шеф на парламентарната група на ГЕРБ заради съмнения около имотна сделка в луксозна сграда, ще понесе още наказания.

„Аз Цветанов си го обичам като дете, като министър си заложи главата срещу военното крило на Хизбула, „Наглите” и т.н. И много работи свърши. Имаме една хубава поговорка - майка ми винаги ми е казвала: „внимавай да не сложиш лъжицата катран в кацата с мед”. Той точно това направи. С това нещо той просто заличи всичко добро, което е направил”, каза премиерът, който е и лидер на ГЕРБ.

Борисов обаче не отговори директно на въпроса дали ще се раздели окончателно с Цветанов.

„Има един ден в годината – прошка. Той сега е 26 май. Ще видим дали нашите избиратели ще ни прощават или ще се подведат по лъжите на другите. Трябва да знаят – аз моите изводи съм ги направил”, намекна той.

Ще има ли оставка след евровота?

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да подава оставка след евроизборите, дори ГЕРБ да загуби.

„Защото от другата страна няма нищо. Видяхте за една листа как се биха. Ако трябва да правят правителство те първо с президента ще се изпоизядат кой да е министър кой да е евродепутат. Те хората там се ненавиждат един друг”, каза премиерът.

С изказването си той очевидно визираше раздорите в БСП около евровота.

За критиките на Борисов към опозицията и Радев:

Премиерът не пропусна обаче и остро да разкритикува политическите си опоненти от БСП, както и държавният глава Румен Радев, който взе доста остри позиции по скандала с имотите на властта.

„При мен един си направил апартамент с асансьор. Другите, които искат да идват, са си взимали цели сгради с асансьори”, каза още премиерът. Не пропусна да изтъкне и работата, която неговите правителства са свършили на фона на останалите: „Те не могат да го боядисат това, което сме го построили”.

Категоричен беше обаче, че за него сравненията между ГЕРБ и останалите не са важни, защото избирателите очакват от ГЕРБ да са изрядни.

„При нас една къща за гости, при другите три къщи за гости, при нас апартамент с асансьор при другите сграда с асансьор” - мен не ме касае. Нашите избиратели искат ние да бъдем чисти”, допълни премиерът.

Борисов не пропусна да разкритикува и държавния глава Румен Радев заради острите му позиции по скандала „Апартаментгейт”. По негови думи не отива на един президент да се държи по този начин.

„Да се замисли за себе си и за хората около него. И какво е правено. Библията казва – първо виж себе си, виж хората около себе си и тогава критикувай другите”, обърна се Бойко Борисов към президента.

За международните отношения:

Борисов беше категоричен, че страната ни стои изключително добре в международен план и в момента се ползва с доверие във всички големи държави. По думите на Борисов в момента страната ни се справя и изключително добре с мигрантската криза.

„Аз ще бъда запомнен един ден като премиера, при който е имало нулева миграция”, заяви той.

За пътя пред себе си:

Премиерът беше категоричен, че няма да се кандидатира за президент дори и да напусне изпълнителната власт. Направи интересен намек за бъдещето си в политиката.

„Аз знам изхода – за разлика от другите. Но няма да допусна да си отидем като маскари. Направили сме много, ще се гордеем, десетилетия ще се говори. Изкарвам си мандата, прибирам се в партията и ще дам път на много млади хора”, заяви Борисов.