ГЕРБ трябва да бъде в управлението, но под контрола на останалите партии. Така премиерът в оставка Бойко Борисов тълкува резултатът от изборите.

„Българският народ е мъдър и той ни каза именно това – вие сте най-добрите, но трябва да ви контролират. Много направихте, но и много трябва да промените, и понеже много време бяхте безконтролни и вие в определени моменти бяхте арогантни ще ви сложихме тези да ви контролират“, коментира Борисов.

Според него ситуацията няма да се промени съществено при нови избори, но е възможно и ГЕРБ да отидат на второ място.

„Не може са пети или шести в класирането и да обясняват като ментори, че те са новото, което са харесали хората. Тези хора сигурно даже не са се събличали в час по физическо, където щяха да разберат какво е да си загубил“, каза още премиерът в оставка.

Според него сме свидетели на това, как „революцията“ е свършила само за няколко дни.

„Метнаха се на депутатските мерцедеси и забравиха за революцията. Първите им решения бяха да си увеличат заплатите на по 10 000 лв. Вече видяхме и една от най-порочните практики – гласуването с чужди карти и то точно от ИТН. Не мога да им простя, че първия закон, който приеха адвокатите на митрите е да се отчитат съдиите и главният прокурор. За каква независимост говорим?  Какво гласуваха – до обед в техните кантори ще защитават престъпници, а следобед привикват главния прокурор да им се отчете по тези дела – на какъв етап са, до къде са стигнали. Каква независимост на съдиите ще има, като ги викат адвокатите на престъпниците да им задават въпроси“, каза още Борисов.

Той коментира и отказа от мажоритарна система така

„Татко ще ни купи колело ,ама след 4 години, брутални лъжи! ОТ ИТН с цялата си безотговорност и омраза  и за какво ни мразят, затова че сме им оставили най-стабилната държава за всички времена. Управлявахме и пандемията блестящо. Провалят всичко, до което се докоснат до дни. Не ги интересува плана за възстановяване, ние сме добронамерени, предложихме, че ние ще ги подкрепим, но явно това не ги устройва, те искат да има мъгла да може да излизат от сенките“, каза още Борисов.

Премиерът в оставка коментира и че ще върне мандата за съставяне на правителство на президента:

Борисов връща мандата на президентаСпоред него от ИТН също няма да съставят кабинет