"Коалиционното споразумение е готово. На 5 март ще го обявя първо в ГЕРБ. Кирил Петков по-добре да се замисли как да направим по-работещо правителство". Това заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него от отговорите, дадени в пленарна зала от Николай Денков на днешния блиц контрол, се вижда, че много неща не са свършени.

"Ако има причина, ще поискам оставката и на Сарафов. Сега не виждам никакви причини. Виждам "Червени пирати" и една комисия, която се използва с политически цели", отговори Борисов на въпрос на медия. 

Той отново потвърди, че в документа, който вече бил готов, са намерили място голяма част от предложенията на ПП-ДБ в меморандума.

Преди няколко дни казах, ако им е толкова важна КЗК, утре, вдругиден, да мине през комисия и да приключим въпроса, допълни Борисов, цитиран от БТА.

Споразумението ще бъде представено пред актива на партията на 5 март в 12:00 часа, съобщи лидерът ѝ. Обявявам го пред партията, разясняваме защо искаме коалиционно споразумение, а не сглобки, уточни той. В него няма подмяна на приоритетите, не е нещо, което ПП-ДБ за първи път ще чуят, увери Бойко Борисов.

Той коментира и информацията, изнесена от лидера на БСП Корнелия Нинова по време на блиц контрола за мигранти, върнати от Германия с чартърен полет, които, по думите ѝ, са "престъпници" с влезли в сила присъди.

Срамувам се, когато такъв въпрос от парламентарната трибуна се постави на правителството, изтъкна Борисов. Ако са допуснали подобни неща, това е катастрофа, няма значение в чий ресор е, дали е в този на Мария Габриел, заяви той. И уточни, че, когато говори за правителство, няма значение кой на чия политически сила е представител. Лидерът на ГЕРБ нямал нищо лично към военния министър Тодор Тагарев, чиято оставка поиска вчера. Но когато се оказва, че БТР-те са тук, оръжията, патроните, а ние обикаляме и се "фукаме" - техните министри, пред цял свят какво сме направили за Украйна, е грозно, подчерта политикът.