Ситуацията в държавата може да се опише само като пълен хаос. Но отговорността е изцяло тяхна, заяви лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг на политическата формация.

„Ние изчакахме вчерашния ден да видим дали няма да се вразумят, но не получихме никакво писмо. Не, че сме и очаквали… Между редовните и предсрочните избори имаше една илюзия, наложена от останалите партии, че ще може да бъде съставено правителство без ГЕРБ“, коментира Борисов и потвърди, че депутатите на ГЕРБ не са били потърсени за отговорен разговор с останалите депутати.

Той обяви решението на Изпълнителната комисия, според което депутатите от парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще влязат в пленарната зала, но ще гласуват "против" кабинет с мандат на "Има такъв народ". 

 "Да, хората на Слави Трифонов знаят езици, но не знаят най-важния - българския. Как може да публикуват документ с толкова много грешки. Не могат да пишат грамотно, а иначе ти дават акъл колко езици знаят", заяви с лек присмех Борисов. 

„Не знам как ще продължат преговорите, без някоя от партиите да претърпи огромно унижение. Какво ли не чухме. ГЕРБ-СДС трябва да седи максимално на дистанция от тези отровни партии на омразата. Те не уважават избора на хората тези партии, не може да не отчетеш партията, която е до теб. А да се обръщаш и да търсиш за подкрепа 4-та,5-та,6-та партия за подкрепа и да я прави победите“, учуди се Борисов.

„Искаме да сме опозиция, възлагаме това решение на нашите депутати- да си влезнат в залата, да си гласуват против правителството на ИТН. Не искаме да ни свързват с някакви сценаристи – не сме от тях , не сме такива и не искаме да ни свързват с тези, които ходиха на Росенец“, допълни Бойко Борисов.  

„При положение, че няма бюджет, няма как едно компрометирано служебно правителство да внесе бюджет и да го приеме. Да си направят правителство и да не ни забъркват в кашите, които една година забъркват. И си ходеха в телевизиите, а ние понасяхме кризите. Вместо като нация да се консолидираме и да търси решение, ние продължаваме да говорим кой - какво прави“, заяви лидера на коалиция ГЕРБ-СДС.

Какво ще лъжат хората, ако има следващи избори. Половин милиард за избори, това са загубени пари. Ако има правителство – правилно са похарчени. След трети избори как ще направят пари? Ето на тези въпроси хората искат вече отговори. Гласуваме – защо?

Борисов подхвърли и коментар относно проф. Ива Христова, която застана на чело на НЦЗПБ през юли, замествайки освободения дотогавашен шеф проф. Кантарджиев:

Сутринта виждам новата Кантарджиевка – Ива Христова. Шеф на института за ваксини казва „Аз съм против ваксинацията“. И иди продавач в магазин за плод и зеленчук и кажи – аз съм против да продават домати и краставици. И тя е на мястото на един толкова добър човек и специалист Тодор Кантарджиев, защото бил за пенсиониране.

Ако едно служебно правителство още няколко месеца това бе бъде пагобно за страната и народа, смята Борисов.