"С построяването на магистрала "Хемус" брутният вътрешен продукт ще се вдигне с 10-20 на сто", пресметна премиерът Бойко Борисов.

Тази сутрин той отиде да огледа строителството на отсечката на магистралата между Ябланица и Боаза на автомагистралата.

Изграждането ѝ започна в края на март миналата година и се финансира със средства от националния бюджет. По думите на Борисов е реалистично тази отсечка, която е около 10 километра, да бъде готова до есента.

"До 2022 ще задминем Плевен", обясни още премиерът ходът на магистралата на събралите се журналисти. По думите на Борисов финансовият министър Владислав Горанов е обезпечил средствата за проекта, а регионалният министър Петя Аврамова работи по проектите на останалите лотове.

Всъщност Горанов и Аврамова, както и заместникът й Николай Нанков присъстваха на инспекцията с Борисов. По време на проверката се отслужи и богослужение, пътят беше наръсен със светена вода, работниците също.

"Господ да благослови вашите полезни за нашата страна трудове. Да може Северна България да се съживи, защото тази магистрала е много необходима", каза владиката по време на служението.

"Наръси тук и работниците, че ще работят с тази тежка техника", заръча Борисов.

Той разказа на владиката, че след 3 години – в 2022 година "до катедралата ще се стига по магистралата".

"Друго се и като си седнеш на магистралата, ще е друго", каза още Борисов.

"Днеска е Велики вторник, да сме по-смирени", пожела Бойко Борисов. Той се поинтересува и това дали се превеждат редовно заплати на свещенослужителите. След това министър-председателят показа нескрит интерес и към техниката.

"Това новичко ли е", попита Борисов един от работниците. "Да го поизцапаш днес", заръча той.

Милиардът осигурен, строителите строени – тръгва дострояването на "Хемус"Проверяват напредъка при изграждането на участъка между Ябланица и Боаза