Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на среща с лидерите на ЕНП за Западните Балкани в Любляна. Той проведе редица срещи, в това число и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен/

„ Уверих Урсула фон дер Лайен, че ако след изборите ГЕРБ управлява, ще продължим политиките ни за разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани. България трябва да използва Договора за добросъседство с Република Северна Македония като база за постигане на компромиси с нашите западни съседи. Единствено при разширяване на ЕС към Западните Балкани в регионът ще има траен мир, устойчиво развитие и общ просперитет.

 Отговорността ни към бъдещите поколения ни задължава да продължим усилията в тази посока. Подчертах пред Урсула фон дер Лайен и категоричния ми ангажимент България да настигне останалите европейски държави в справянето с COVID-19, да се върнем на пътя ни към Еврозоната, както и да подкрепим усилията на европейските лидери за преодоляване на енергийната криза и климатичните промени” написа Борисов във Фейсбук. Той не пропусна да отвърне и на президента Румен Радев.

„ Юмрукът, който се стовари върху българската администрация, се стовари и върху международните ни отношения. Днес разбрах крилатата фраза, че юмрукът обединявал ценности. Значи тоягата би трябвало да означава демокрация.

Изпуснаха се много месеци и много време. Нагнети се голямо напрежение и в Северна Македония, и в Албания, и в целия съюз срещу България. Изпуснаха се много месеци, за да се обясни каква е нашата позиция. Поколения млади македонци и албанци мразят в момента България. Компромис трябва да се направи и можеше да се направят компромиси. Утре Радев ще ги излъже още един път. Той винаги им е обещавал да реши въпроса след изборите, но след кои избори? Тогава няма да зависи от него, а от политическите партии, които ще управляват.

Когато аз управлявах, подписахме договора за добросъседство и само в рамките на 15-20 минути ни поздравяваха отвсякъде. Сега диктаторът Радев трябва да вземе своите решения и да спре да заблуждава, че ще реши въпроса след изборите. Ние защитихме и обяснихме позицията ни добре, и затова подписахме Договора за добросъседство. Но нека да бъдем оптимисти. Може пък да намери кураж.

България продължава да няма и План за възстановяване. Цените вървят нагоре. В България само днес починаха 178 човека. За Радев и за Кацаров тези жертви са нищо. Под 20% е ваксинацията. Никакви мерки не се взимат. Всеки е оставен на собствената си съдба. Държава няма и всеки е оставен ако оцелее. Спад в икономиката. Спад на инвестициите. Във финансите - провал, иначе защо теглят дълг? В миграцията - провал. Спрени европари в земеделието. Един потъващ кораб стои и няма кой да го извади. Провал във всичко. Това са реалностите”, написа Борисов.