"Ще направим всичко необходимо, за да осигурим честни избори. Всеки глас на български граждани да бъде отчетен така както е подаден, а не някой да го манипулира. На изборите на 4 април има констатирани случаи на купуване на гласове. За това уродливо явление МВР няма вина. Ако има отделни случаи, в които служители на МВР са се опитали да съдействат на купувачи на гласове , това не е масово явление. Част от промените в ръководството на МВР бяха свързани  точно с тези причини" , коментира служебният  вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той уточни, че че при разследваните случаи за купуване на гласове няма такива свързани с бившата управляваща партия. 

В една служба от МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на ПП ГЕРБ. Една професионална лексика, терминология, се установи там. Те не са използвали думите ГЕРБ, ДПС, Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба би работила коректно по закон срещу политическите престъпления, свързани с изборите”, коментира още Рашков, но не посочи конкретни факти. 

"Създали сме щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР и щабове по места. Участие в изборите ще вземат ГД Национална полиция и Жандармерията, която в момента охранява машините за гласуване. Ще осигурим не само охраната на машините, но и тяхното транспортиране. Изготвени са удостоверения за гражданите, които нямат валидни документи и ще важат само за деня на изборите" уточни служебният министър. 

От началото на предизборната кампания в МВР са постъпили 9 сигнала, свързани с изборни престъпления. Единият от тях е от Пловдив. 

Рашков заяви , че рокадите в ръководството на МВР в общи линии били приключили." Чистка не съм извършвал, за разлика от Цветанов, който беше събрал всички директори на Областни дирекции и ги бе принудил да подадат оставки. Заместникът ми  Емил ганчев е точно от тази група" , уточни той. 

"Такова прочистване в момента няма. Броят се на простите на едната ръка освободените. Всички други са запазени, освен тези напуснали доброволно. За тези няколко седмици, в които управляваме,  установихме че липсва  оперативна чувствителност към остри проблеми на обществото.  Ярък пример за това са нарушенията на трансплантациите в Правителствана болница. Тези случаи са оставени без последствия" заяви Рашков и приключи изявлението си с думите , че "навсякъде е блато". 

Служебният министър отговори на въпрос и дали има подслушвани политици. "Има случаи на подслушване и те не са един и два. Проследявани са граждани, не само политически и обществени дейци , но и протестиращи. Правната обосновка на това действие е състава на чл. 95 от НК, насочен срещу хора, които искат да съборят властта. 

Доказателства има и аз ще ги представя на новосформирания парламент на комисията за контрол върху специалните разузнавателни средства", заяви Рашков.