Премиерът Бойко Борисов е на посещение във Велинградско. „Кметът нахалства непрекъснато, пишеше ми есемеси, голям тормоз ми удари”, заяви Борисов от село Драгиново по време на инспекция, коментирайки новия площад на селото.


Той се поинтересува какво е направено в региона с държавни пари и как е подобрена инфраструктурата.

„След големите градове се обърнахме и към малките населени места, защото и тук живеят хора и те трябва да живеят при същите условия. При вас е даже по-добре, защото имате минерална вода, чист въздух. В следващите години ще получим близо 60 млрд. лв. европейски средства, които ще използваме и за подобряването на средата за живот в малките населени места. Община Велинград е голям туристически център, хората тук са заети предимно в този сектор. Ние изпълнихме ангажименти си към тях и забранихме добива на волфрам в района.”, сподели Борисов с хората.

Той обясни, че детската градина в село Драгиново е изградена с отпуснати от правителството 1,6 млн. лева през 2017 г. Осигурени са още 150 000 лв. и за обзавеждането на новата сграда, в която се обучават 130 деца. Правителството е подпомогнало СУ „Методий Драгинов“ със средства за построяването на физкултурен салон и за площадки за обучение по безопасност на движението. Иначе от началото на мандата са отпуснати над 8 млн. лв. за инфраструктура в община Велинград.

"Нашата предизборна кампания е лесна, само показваме - работа, работа, работа. До 2025 г. средната учителска заплата ще стане 2500 лв., а на университетските преподаватели - 2800 лв. Образованието беше наш приоритет през последните 4 години, ще остане така и занапред. Предвиждаме разходите за сектора да стигнат 5% от БВП и да има пълна дигитализация на учебния процес. Единствено ако имаме мотивирани преподаватели, ще има добро образование, а оттам добре обучени кадри и силна икономика.

Предлагаме само реално постижими цели. Хората ни вярват, защото преди 4 години обещахме двоен ръст на учителските заплати и днес той е факт. 1,4 млрд. лв. осигурихме за увеличението на възнагражденията и 1 млрд. лв. за образователна инфраструктура", посочи Борисов.

Сред присъстващите имаше и момиченце, което поиска автограф от Борисов. „Не, няма да разписвам сега, ще кажат, че правя агитация”, обясни премиерът. Той обаче се спря при  детето и го разпита ходи ли на детска градина и харесва ли му там.

С Борисов по време на инспекцията е и вицепремиерът Томислав Дончев, както и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.