Премиерът Бойко Борисов каза, че е солидарен с изводите и заключенията на президента Румен Радев след спешната среща в президентството. Те заедно са начертали мерките, които се взимат

„В спешен порядък трябва да защитим медицинските лица и здравната система. Ще  даваме по 1000 лева допълнително заплати на всички медицински лица, без да ги делим на лекари, сестри, санитари.  Те са на първа линия”, каза премиерът. Той каза, че следващите мерки трябва да са насочени към социално слабите и малкия и среден бизнес.  Всички предприятия, които затварят, да се подпомагат служителите през социалните фондове. 

„Много внимателно  трябва да разпределим резервите. Ще обезпечим пенсиите, заплатите на  полицията, на армията, които осъществяват реда и сигурността в страната.  От криза не се излиза по-богат. Щетите, които се нанасят на икономиката са огромни. Нито една държава не е обявила конкретна мярка, защото докторите не могат да кажат колко време ще им трябва да овладеят нещата. Всеки лев е важен, да защитим държавата”, каза Борисов. Той допълни, че когато не идват данъци, няма откъде да идват средства за пенсии и заплати.

„В Тази криза трябва да сме  единни и силни, ако има противоречия ги дърпаме назад, докато трае кризата и ще се консолидираме Разбрахме се с президента ежедневно да му предоставяме нашите разчети, да бъдем единни, силни. Да се мобилизираме и да излезем от кризата", каза още министър-председателя”, каза Борисов.

Румен Радев: Борбата е за всеки българин, призовавам за солидарностСега е моментът да изразим своето уважение и подкрепа към лекарите и медицинските сестри, които водят битка с коронавируса, каза още държавният глава