„Здравната ни система трябва да устои на тази кризисна ситуация. Сега е моментът да изразим своето уважение и подкрепа към лекарите и медицинските сестри, които водят битка с коронавируса”, каза президентът Румен Радев след извънредната среща с министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Радев напомни, че сега оцеляването на българския народ зависи от професионализма, високата нравственост и спокойствието на медицинските работници и призова за гражданска отговорност и солидарност. 

„Необходима е нашата пълна мобилизация. Строгите мерки ще бъдат от полза за всеки един от нас и трябва да осъзднаем техния смисъл. Извънредното положение с едномесечен срок е временна мярка. Да не се подаваме на паника”, каза още Радев и напомни, че е нужно разбиране, защото българските инситуции работят във форсмажорна ситуация. 

 Президентът напомни, че ограниченията са животоспасяващи. Акцентира и върху проблема с това, че някои ще загубят работата си или ще се наложи да излязат в неплатен отпуск. 

„Трябват механизми за най-засегнатите от ограничителните мерки. Знам колко е трудно, тъй като ресурсите са ограничени. Правителството в спешен порядък трябва да нареди инвестиционните си приоритети, и да поиска помощ и съдействие на ЕС. Именно в такава ситуация държавата трябва да помогне на най-младите, а младите - на старите. Това е надеждата да си върнем доверието в държавата и бъдещето като общество. Тази криза е възможност, да излезем по-силни”, завърши Румен Радев и призова за солидарност.

Бойко Борисов: Трябва да обезпечим лекарите, социално слабите и безработнитеЩе даваме по 1000 лева допълнително заплати на всички медицински лица, каза премиерът