Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов отново се обърна към Слави Трифонов и разкритикува решението му да върне мандата. 

"Трифонов да си вземе мандата, да каже какво ще прави, кои са министрите, които ще сложи и защо не може със 165 депутата да управлява. Искат 240 души – предложихме мажоритарни избори в два тура и ще управлява с пълно мнозинство. Защо се отказаха от него, а казаха, че ще чакат 4 години?", риторично попита Борисов. 

Припомняме, че преди минути Трифонов съобщи чрез профила си във фейсбук, че световният шампион по шах Антоанета Стефанова е избрана за премиер от партията ИТН, но тя веднага ще върне мандата, защото Кабинетът няма достатъчно подкрепа в Народното събрание. 

"Никой не оспорва световната титла по шах, но имаме хора със световни титли в други спортове. Тук става дума за спорта, наречен управление и политика. И когато отиде новият министър-председател с генерално пълномощни, защото според мен партията трябва да си излъчва водача за премиер", посочи Борисов. 

А ето и прогнозата на Борисов какво ще се случи в следващите два месеца.

"Още 50-60 милиона за избори ще дадем. Какво ще стане за предсрочни над 200 милиона минаваме бюджет за тези и следващите избори и ще търсим на някой пълно мнозинство. Ми той Царят не събра пълно мнозинство. Ще загубим ценно време. А на нас народът ни е по-мил от всичко, но ето ние още веднъж им даваме непоискана помощ, защото много труд сме положили в него. Свикнали сме да се държим отговорно. Изключително важен е планът и опозицията нека представи свой, ако реши", посочи Борисов. 

Днес Борисов отново потвърди, че ще даде на опозицията Плана за възстановяване и устойчивост, за да помогне на държавата да върви в правилна посока. 

Той припомни, че България има 12 милиарда евро безвъзмездна помощ и 9 милиарда заемен ресурс за възстановяването от Европейския съюз. 

Слави Трифонов посочи пловдивски депутат за премиер, но ще върне мандатаПричината е, че ИТН няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство