Бойко Борисов и ГЕРБ излязоха на извънреден брифинг, в който разкритикуваха поведението на политическите им опонент и новите изборни правила.

Борисов определи като безотговорно поведението на всички партийни лидери, които имаха възможност да съставят кабинет, но не го правят. Такъв е случаят на Слави Трифонов и Има такъв народ. Борисов обаче посочи, че и след нови избори няма нищо да се промени.

"И тогава няма да направят правителство. А ще продължи служебното правителство на Радев и това е целта. Те не смятаха да правят правителство. Те избягаха от отговорност. Харчат парите на данъкоплатците и ще продължават да го правят. Няма да има и следващо правителство независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно. Казахме им, елата да говорим, те отказаха, не искат да говорят“, посочи Борисов.

Той припомни, че веднага след парламентарните избори се стартират президентските избори. Борисов даде за пример как партията му е правила правителства с различни десни партии за името на стабилността.

"Изборите по време на пандемия са скъпо начинание и ги проведохме пред всички наблюдатели и неслучайно не бяха обжалвани. Всички казаха, че изборите са честни и добре проведени", припомни Борисов.

Той разкритикува и "Отровното трио", че са заклеймили ГЕРБ като токсична партия.

"Нима БСП и ДПС не са токсични, "Да, България" не са ли токсични – никой не иска да работи с тях, каза още Борисов. Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата Нинова да каже, повече от месец мина, не може още Борисов да управлява, бързо да връщаме мандата и да закриваме парламента. Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва – каквото е в момента", добави премиерът в оставка. 

Десислава Ахладова заяви, че България е била нападана основно по линия на приемане на закони без обществен дебат, но днес сме свидетели на безпрецедентни процедури, както по скорост, така и по липса на прозрачност и дебат.

"Отговорният за хаоса е Румен Радев, инструментът Слави Трифонов", посочи Бойко Борисов по повод скоростното приемане на промени в Изборния кодекс без какъвто и да е обществен дебат. 

Така беше коментирано правният прецедент - промените в Изборния кодекс закона да бъдат обнародвани в датата на приемането – "говоря за указа, подписан от президента Радев за "Държавен вестник", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова 

Като правен абсурд определи Атанасова приетите реформации в Избирателния кодекс и процедурите по тях. Борисов заяви, че ГЕРБ няма да обжалва промените, но след като Атансова подчерта, че те са противоконституционни, премиерът промени решението си и даде кард бланш да се внесат в съда. 

Борисов посочи, че все още не е мислим за конкретен кандидат за президент от ГЕРБ, но посочи на какви характеристики ще отговаря: "Умен, красив, с опит, приет на запад, с добри отношение на изток, различен – такъв ще бъде, коренно различен от сегашния разединител на нацията".