Ръководството на БНТ реши официално да не допуска лидера на "Атака" Волен Сидеров до ефир, докато той не се извини писмено. Генералният директор на националната телевизия Емил Кошлуков поиска това още след скандала, който депутатът предизвика в предаването "Референдум".

Преди управителният съвет на държавната телевизия да излезе със становището си Волен Сидеров поиска с писмо до ЦИК довечера да бъде допуснат до участие в седмичното предаване "Панорама”. В него той държи комисията да задължи обществената телевизия да "спази законовите си договорености" и да го допусне до участие тази вечер в политическото предаване. "Съгласно подписаното от БНТ и "Атака" споразумение трябва да участвам в "Панорама", заяви депутатът в кулоарите на парламента.

"Няма право г-н Кошлуков като генерален директор на БНТ да определя самолично кой може да влиза, да участва при подписано споразумение. ЦИК да си влезе във функцията, да спазят закона и да задължат БНТ да ме допусне до "Панорама", каза лидерът на "Атака”. Той поиска оставката на Емил Кошлуков и потвърди, че ще си търси правата в съда. Днес партията му организира протест пред сградата на националната телевизия.

Сидеров пише, че е ощетен като участник в предаването и влиза в ролята на жертва. „Не съм нарушил никакъв регламент, водещата Добрина Чешмеджиева се опитва да убеди обществото, че съм надвишил седемте минути, на които имам право. Не 7 минути, не съм говорил 7 секунди самостоятелно в това предаване, тъй като от самото начало бях заглушаван от Юлиан Ангелов от ВМРО и от самата водеща, те говореха върху мен и това може да се види много ясно от записа", твърди Сидеров. Той настоява още СЕМ да извърши проверка на БНТ за нарушаване на договореностите като телевизията бъде санкционирана. Освен това Сидеров попита защо предаването е било свалено от сайта на БНТ същата вечер, както и защо униформени са влезли в студиото.

От ЦИК вече заявиха, че нямат отношение по прекратяване на споразумението между БНТ и "Атака" за местния вот, защото не са страна по договора и тя сама трябва да уреди отношенията си с партията. Комисията обяви още, че ще глоби депутата с между 2500 и 5000 лева заради поведението му.

 „Основанието за глобата на Волен Сидеров, което намери ЦИК въз основа на аудиовизуалния материал, е, че има нарушаване на добрите нрави и накърняване на достойнството, честта и името на кандидати”. Това заяви в предаването „Здравей, България” говорителят на ЦИК Александър Андреев. Следва процедура, която трябва да премине през няколко етапа. А глобата ще е между 2000 и 5000 лева. „Имахме 3 сигнала – от СЕМ, от една от политическите сили, както и от БНТ”, каза Андреев.

Волен Сидеров беше изгонен с жандармерия от Референдум по БНТСидеров не даваше думата на другите участници