Цветан Цветанов е разжалван като шеф на парламентарната група, той остава само зам.-председател на ГЕРБ. Решението е взето на спешно заседание на Изпълнителната комисия на партията. Тази новина беше тиражирана от няколко сайта, предизвиквайки бурни реакции сред членовете на ГЕРБ. Впоследствие се оказа, че заседание на ръководството не е имало.  Борисов обаче вече се е срещнал с основните фигури в партията и съдбата на Цветанов най-вероятно е решена. Пуснатата партенка трябвало да сондира настроенията в партията.

В същото време обаче поддръжници на Цветан Цветанов се заеха да го бранят във Фейсбук, създавайки група "Цветанов е Невинен". Опълчението в нета подхрани слуховете, че вторият човек в ГЕРБ изобщо няма намерение да подава оставка.

Нито като шеф на парламентарната група на основната управляваща партия, нито като заместник на лидера Бойко Борисов.

"Цветанов е невинен" е римейк на кампанията отпреди 6 години, когато заместникът на Борисов беше атакуван заради шестте му жилища и два гаража в София, къща в провинцията и влогове за над 100 хил. лв. 

Според почитателите на Цветанов мотивът за днешните атаки е същият, както и преди, а това са изборните победи на неизменния шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. 

Многословен и емоционален пост в подкрепа на Цветанов публикува председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. "Социопатно е да навредиш на всички останали, за да можеш да задоволиш себе си. Перфидното, подготвено и високо организирано зловредие демонстрира социопатен ум, чиито характеристики са да доминира, да контролира и манипулира. Като по учебник е спретнато мероприятието", написа Соколова, която минава за една от най-близките до Цветанов. 

Подкрепата си за Цветанов изказа и бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пък беше качил на страницата си във Фейсбук призива "Цветанов е невинен", но после я свали, което роди коментари, че е усетил накъде духа вятърът. В същото време пълзеше слухът, че Кирилов е вариант за наследник на Цецка Цачева като правосъден министър. Това обаче беше парирано с новината, че е бил част от адвокатската фирма, която обслужва компанията "Артекс", осигурила евтини апартаменти за властта. 

Макар повечето депутати от групата на ГЕРБ да са лично подбрани и препоръчани от Цветанов, не е ясно каква част от тях ще посмеят открито да се опълчат на Борисов, ако той поиска оставката на заместника си, за да не търпи щети партията преди европейския вот през май.

В момента най-яростен говорител в защита на Цветанов е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който публично се възмути как Борисов "хвърля в бездната най-верните си хора, за да се кандилка във властта". 

Верните на Цветанов гербери са възмутени от вицепремиера Томислав Дончев, който в неделя настоя, че собственикът на най-хубавия апартамент в сградата "Летера" трябва да даде обяснения как се е сдобил с него и апелира за "изключително ясен и адекватен сигнал", който да позволи доверието на обществото да бъде възстановено.

Лагерът на Дончев в ГЕРБ е далеч по-малоброен, но пък застъпниците на Цветанов са притеснени, че вицепремиерът в момента се ползва със симпатиите на Борисов.

Какво е съотношението на силите в партията ще стане ясно в четвъртък, но е много вероятно Цветанов да даде изявление още преди да стъпи на родна земя.