Адвокати нарочно са издирвали братя, сестри, братовчеди и други близки роднини на загинали при катастрофа, за да заведат искове за обезщетение от тяхно име, след тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС). Това каза пред БНР зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който е и дългогодишен адвокат.

С тълкуванието си върховните магистрати разшириха кръга на роднините на пострадал на пътя, които могат да искат от съда обезщетение за загубата си. В закона е уредено, че то се дължи на съпрузите и низходящите наследници, а съдиите от ВКС казаха, че пари могат да се дават и на братя, сестри, братовчеди, чичовци, лели и др. И макар в мотивите си върховният съд да посочи, че това са изключителни случаи, при които роднината има дълбока и трайна връзка със загиналия, решението им доведе до двойно увеличаване на застрахователните дела в Софийския градски съд.

Според Нотев някои адвокати нарочно търсят близки на починали от катастрофа, за да водят от тяхно име дела и да получават хонорар. "Специализирани кантори имат задача да се сдобиват, не съвсем лоялно, с клиенти. Проучват и намират такива случаи, за които те научават с помощта на длъжностни лица в сферата на здравеопазването, спешна помощ, от разследващи полицаи, от хора, които са нарочно назначени по определени райони, за да набавят клиенти – практики, които са в абсолютен разрез с етичните правила при упражняване на професията. Не е тайна – вече се говори за т.нар. 9 адвокатски дружества. Напълно споделям, че грозните практики, които са свързани със случи с участието на такива кантори, трябва да застанат на общественото внимание, те трябва да се огласят, подобно на телефонните "ало измами" и на други престъпни схеми, за да може обществото да бъде предпазено", заяви зам.-председателят на Народното събрание.

Според него проблемът няма да се реши с въвеждане на лимити на обезщетенията, каквито се предлагат в Кодекса за застраховането, а с почтено упражняване на юридическата професия. За предложенията за изменение се разбра през уикенда и те са внесени от председателя на комисията Менда Стоянова, пише Дневник. Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ разпореди измененията да не се гледат в комисия, преди да бъдат подложени на обществено обсъждане.

Нотев заяви още, че парламентарната група на "Обединени патриоти" не е формирала позиция по въпроса, защото скандалът се развил от петък до вчера, което "беше времето за обсъждане и гласуване на бюджета на държавата", затова и този проблем останал на втори план. Групата ще заяви своето мнение след днешната дискусия в бюджетната комисия в парламента.

Адвокатът подчерта още, че съдът преценява какъв да е размерът на обезщетението по справедливост. "Не може да се обясни двойното, тройното увеличение на обезщетението, което се заплаща и то от едни определени състави на съда при явяването на едни определени адвокати. Винаги изниква на преден план огромно съмнение", каза Нотев. И допълни, че тези 9 адвокатски дружества, за които се твърди, че правят бизнес със смъртта и незнанието на хората, "не са си самодостатъчни. "Този начин на практикуване на професията развращава и корумпира", обобщи Нотев.

Допълни, че: "Ако се акумулират едни средства, неправомерно получени и получени в разрез с общоприетите размери на обезщетенията, то е ясно, че голяма част от тях отиват за заплащане на "услугата", за това, че някой те е насочил към определен случай, някой ти е помогнал да се сдобиеш с казуса и накрая някой ти е помогнал да вземеш несъразмерно голямо обезщетение от този обществен ресурс. Скандалът е многопластов и огромен".

Той подкрепи настояването на премиера Бойко Борисов да се проведе широко обществено обсъждане. И заяви: "Поправката е внесена при разглеждането на вече внесен законопроект, който е преминал на първо четене и чиито текстове не засягат тази част от отношенията в застрахователното дело. Изведнъж се появява една поправка, която не е в контекста на смисъла, философията и целите на Закона за изменение на застрахователния кодекс. Някак изненадващо и от засада влизат текстове, които се вижда какъв обществен интерес засягат и в какъв размер. Реакцията на премиера, който призова своите депутати да не подкрепят внесената поправка, ми се струва своевременна, бърза и нужна за защита на обществения интерес реакция".