ГЕРБ номинира бившият конституционен съдия Стефка Стоева за председател на ЦИК. Тя е била още заместник-председател на Върховният административен съд.

"Близо 40 години работи като юрист и има високи професионални качества", мотивира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов номинацията на Стефка Стоева за председател на ЦИК.

ГЕРБ ще имат 7 представители в изборната администрация, толкова са и техните номинации. Сегашният говорител на ЦИК Александър Андреев, който беше от квотата на БСП преминава към ГЕРБ. Други трима от представителите на партията в ЦИК запазват местата си.

От най-голямата парламентарна група предлагат още сина на известния юрист и бивш председател на правната комисия Александър Джеров – Мирослав, и преподавателят по политология Димитър Димитров. Димитров е предложен на ГЕРБ от Асоциацията на политолозите в България.

БСП имат 6 места в ЦИК и въпреки решението си да бойкотират дейността на парламентаще ги запълнят. Социалистите се отказват от сегашния председател Ивилина Алексиева, която беше от тяхната квота. Сред номинираните от тях е сегашният член на ЦИК Таня Цанева, както и Николай Николов, който беше предложен пак от червените за шеф на КПКОНПИ.

По двама в изборната администрация имат ДПС и Обединените патриоти. Движението предлага Севинч Солакова за секретар на ЦИК, тя заема този пост и сега, като член те искат да запазят Ерхан Чаушев.

Воля има право на един човек в ЦИК. Те искат мястото си да запази Кристина Цанкова – Стефанова. Тя е сестра на заместник-председателя на ПГ на Воля Полина Цанкова-Христова, чийто съпруг също е депутат от хората на Веселин Марешки.

На представители в ЦИК имат право и партиите и коалициите, които нямат депутати, но имат свои хора в Европарламента. Така Реформаторския блок ще излъчи Ивайло Ивков. ВМРО, който излъчиха евродепутат в коалиция формацията на Николай Бареков, вероятно ще се възползват от тази своя квота.

Днес в 17 часа изтича крайният срок за партийните номинации за новия състав на Централната избирателна комисия. Народното събрание избира председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК, членовете пък се назначават с указ на президента.