Без консенсус след Консултативния съвет при президента

Партиите разбират сериозността на ситуацията, но никоя от тях не отстъпва от позициите си

София 16.08.2021 18:30 1189 0
Без консенсус след Консултативния съвет при президента

Представителите на политическите сили не успяха да постигнат консенсус по време на Консултатитевния съвет при президента Румен Радев. Това стана ясно от изявленията на политическите лидери след приключване на срещата. 

„Заявихме пред президента, че трябва бързо да се задвижи конституционната процедура, бързо да се връчи мандатът на нас като втора политическа сила, ние бързо ще го върнем. На България е нужно спешно правителство. Три партии вече са заявили, че са готови със състав на МС. Тоест не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила”. Това заяви на излизане от КСНС Десислава Атанасова. Тя обясни, че все още от ГЕРБ не са разбрали кога ще им бъде връчен мандатът за съставяне на правителство.

По време на КСНС е обсъдено и гражданството на икономическия министър Кирил Петков. „Представителите на ПГ гласувахме да не бъде допуснат. В момента е неясно с какво гражданство е. На този КСНС нивото на класификация е високо. Не може гражданин на чужда държава да присъства на такъв тип разговори”, каза Атанасова.

 „За актуализация на бюджета сме. Не точно тази, която внася служебния кабинет. Срещнах разбиране от министъра на финансите и президента, че партиите сме свободни да правим предложения между първо и второ четене. Уви май малко сме такива”. Това коментира след КСНС лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й ситуацията с коронакризата е сериозна.

Рано е да се направят някакви оценки , но рискът пред България е изключително висок, заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов по темата за очаквания мигрантския натиск от Афганистан след приключване на Консултативния съвет при президента.  

"Навлизаме в нова ковид вълна и трябва да реагираме по адеватен начин. Ние, от Демократична България, искаме да подкрепим българските здравни работници, които са на първа линия" , заяви Иванов. 

Той заяви, че партията съзнава, че бюджета на страната може да бъде актуализиран през съставяне на правителство и реализирането на третия мандат. "Ние обаче имаме определени ангажимвенти към избирателите си едно от тях е да не подкрепяме правителство с мандат на БСП. Ако ИТН си променят позицията , според нас може да се започнат разговори за формула която може да ни позволи да реализираме третия мандат" бе категоричен лидерът на десните. 

Той коментира и напускането на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който напусна съвета в самото начало. "На консултативния съвет по национална сигурност се говореше за актуализация на бюджета, въпреки, че основните теми трябваше да са бежанския натиск и евентуална четвърта вълна на заболеваемост от коронавирус" заяви той на излизане. Карадайъ поясни, че партията няма да подкрепи това искане на служебното правителство, защото в проектобюджета има предвидени 1.2 милиарда за извънредни и непредвидени разходи - "т.е. това е празен чек по модела на ГЕРБ".

"Имам чувството че Карадайъ влиза в ролята на Волен Сидеров. ДПС се занимава с конспиративни теории" заяви Иванов и каза, че ДБ ще участват в дискусията за бюджета. Бюджетът обаче  е конструиран ,очаквайки средства от Плана на възстановяване , чиято съдба не е ясна, изрази опасенията си политикът. 

Нинова каза, че третият мандат не е обсъждан, освен това, че не бива мандатите да бъдат обвързвани с бюджетите.

„Очевидно партиите са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си позитиви, а не от интереса на гражданите. Цинично е да не може 2 милиарда да се пренасочат към медици, гранични полицаи, армията и бизнеса. Парите 60/ 40 вече свършиха, пенсиите са под въпрос, добавките на медиците. Безотговорно е. Няма желание между лидерите да застанат един до друг и да се водят разговори. Третият мандат е последния шанс. Стабилността е важен елемент в сигурността. Ако не се постигне актуализация на бюджета, служебния кабинет ще е с вързани ръце”, заяви Мая Манолова. Тя засегна темата с мигрантската вълна. Според нея спешно трябва да се насочат средства към границата.

„Пари има, но няма воля да се предоставят на министерствата. При третия мандат ще видим зрелостта на партиите. Лидерите да направят крачка назад, за да преживеят българите тежката есен”, каза още Манолова и допълни, че е гласувала Кирил Петков  да участва, тъй като докладът му е бил изключително важен.

„Важен бе доклада с това какво е състоянието на бизнеса. С колко ще се увеличи безработните. Прогнозата е те да се увеличават, дори да стигнат до 300 хиляди. Освен бизнеса, очаква ни и ковид криза. 300% е нарастването на болните от миналата седмица. Ще са необходими още много средства и е безотговорно здравната система да се издъни”, завърши Мая Манолова.

 

 

Изпрати новина