Американският президент Джо Байдън отново въведе ограничения за влизане на неамериканци от Обединеното кралство, Бразилия, Ирландия и голямата част от Европа.

"Новият президент ще разшири тези забрани и за хора, които наскоро са били в Южна Африка заради доклади за нови, по-заразни щамове на коронавирус в САЩ", каза говорител на Белия дом.

Решението на Байдън е част от план на новата администрация за борба с коронавируса в Съединените щати, най-тежко засегнатата държава в света по отношение на инфекцията (25,1 милиона) и над 419 000 смъртни случая.

В петък Байдън изчисли, че броят на смъртните случаи от вируса в САЩ трябва да бъде значително по-малък от 600 000.

В първите дни на встъпване в длъжност в сряда Байдън затегна мерките и нареди карантина за хората, пристигащи в САЩ със самолет.

В последните дни на управлението си Доналд Тръмп обяви, че забраните за пътуване за пътници от по-голямата част от Европа и Бразилия ще бъдат премахнати, но администрацията на Байдън заяви, че незабавно ще отмени заповедта, която трябва да влезе в сила на 26 януари.

На 31 януари 2020 г. Тръмп обяви първата забрана за влизане на пътници в страната от Китай, за да спре разпространението на коронавируса. Забраната беше разширена за европейските страни на 14 март.