Последната седмица преди Европейските изборите на 26 май, TrafficNews разговаря с представители на листите на партиите и коалициите, които според социолозите имат шанс за място в следващия Европейски парламент. Последно в нашата поредица представяме кандидатът на ВМРО-БНД, водачът на листата на воеводите – Ангел Джамбазки.

Г-н Джамбазки в края на мандата на Европарламента се гласува ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство в съюза? Какъв е вашият коментар?

Още преди да стана български представител в Европейския парламент, ние от ВМРО-БНД организирахме редица прояви, за да покажем, че Турция няма място в Европа. Успяхме да съберем 330 000 подписа от български граждани, които не желаят югоизточната ни съседка да бъде равноправен член в европейското семейство. След като станах представител в Европейския парламент още в началото на мандата не спирах да защитавам тезата, че Турция не е европейска държава и представлява заплаха за Европа. За съжаление, в Турция ислямизацията на този етап надделява над заветите на Кемал Аттатюрк за светската република. Това е конкретна и осезаема заплаха за региона. Смятам, че препоръката на Европейския парламент за прекратяването на преговорите с Турция е победа, която макар и постигната в края на мандата е в полза на Европа и страната ни.

Не смятате ли, че заплахата Турция е малко преувеличена?

Разбира се, че не. На първо място, аз съм български представител в ЕС и ще защитавам интересите на Родината, както и нейната национална сигурност. Ислямът, привнесен от Турция в циганските гета и по Родопите завърши с присъди, едната ефективна. Беше ясно, че Турция, чрез ДПС и ДОСТ помагат на нашата съседка да контролира част от страната ни, но ние от ВМРО-БНД успяхме да следим тези процеси и браним България с всички сили и средства. За това има ясни и конкретни доказателства. Беше ясно, че проектът ДОСТ е проект на турските тайни служби и аз писах сигнали на нашите служби за това на тази партия да бъде отказана регистрация. За съжаление, това стана, и с моите съратници чувстваме за наш дълг да отидем и да блокираме българо-турската граница, за да не успее Турция да прехвърли хора и средства и една такава протурска партия да получи мандат в българския парламент. Ние от ВМРО-БНД сме  тези, които бяхме твърде против това външният министър на Турция да се бърка във вътрешните работи на страната ни, като след едно изказване заяви, че лично Турция е оказала натиск за Закона за вероизповеданията в България. Ето защо, отидохме пред турското посолство в София и поискахме обяснение за тази наглост.

Ще дам и няколко още по-пресни примера. В разгара на кампанията за евроизбори, Ердоган отново си позволи да дава заявки за възобновяване на преговорите за членство. Направи го нагло. Ден след това, посланикът на Турция в България направи изказване, че в българските училища трябва да се изучава турски език. А малко след това председателя на ДПС Карадайъ обеща да бъдат раздавани учебници по турски език в „Техните училища“. Това е провокация. България не е турски вилает и ние от ВМРО няма да допуснем подобни позорни предложения да бъдат допускани до каквото и да е публично обсъждане. Като външна граница на ЕС, ние сме длъжни да противостоим до край на всякаква външна намеса, както на българския политически живот, така и по отношение на политиката на ЕС.

Но Вие, г-н Джамбазки, говорите само за заплахата от Турция в България, но толкова ли е опасна Турция за Европа?

Категоричен съм, че е опасна. Нека не забравяме, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС, един от приоритетите на страната ни беше темата Западни Балкани. Макар и някои от страните на Балканския полуостров все още да не са членове на ЕС, това не означава, че те не са в Европа. Инвестициите, а заедно с това турския интерес и радикалния ислям в Западните Балкани застрашават европейското бъдеще на региона. Интересен е фактът, че според Ердоган „Турция е Босна и Босна е Турция, завещана от дедите му“. Нека не забравяме също така и идеологията на Стратегическата дълбочина и неоосманизма, завещан като програма от Чавушоглу на съвременна Турция, а именно – възстановяване териториите на Османската империя. Чрез различни мюсюлмански фондации от Балканските държави бяха набрани бойци в Ислямска държава, които понастоящем са се върнали именно през Турция по родните места. Това са конкретни примери за турската заплаха. Те не се ограничават до Балканите, обаче. Нека не забравяме и кампанията за референдума, даващ повече власт на президента, която диктаторът Ердоган проведе в Западна Европа, сред турските общности там. Нека не забравяме, че с подкрепата на турската държава беше изградена най-голямата джамия в Холандия.

И какво е все пак решението според Вас за справяне със заплахата за Европа от Турция?

ЕС трябва да разбере, че ние сме външна граница за Съюза. Ердоган достатъчно дълго извиваше ръцете на Европа, заплашвайки, че ще пусне талази с нелегални мигранти през границата. Не трябва да се поддаваме на шантаж. Решението е просто. Разполагане на силна армия около оградата на българо-турската граница и недопускане на нелегални имигранти по пътя към Европа. Ние сме доказали, че знаем как се бранят граници и фактът, че мигрантският поток не минава през България от години е доказателство. Трябва да се спрат и средствата от ЕС за Турция. Препоръката за прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС е факт и аз ще продължавам да защитавам именно тази теза по въпроса.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Спонсорирана публикация.