"Нищо такова като голяма вълна за проекта на Кирил Петков и Асен Василев не виждам", коментира по Би Ти Ви в предаването "Лице в лице" социологът Андрей Райчев. Той припомни, че от вълната на цар Симеон българският народ е свикнал да търси спасител и да се влюбва в него, но сега не бил такъв случаят. 

Според сметката на Райчев грубо гласуващите ще са 3 милиона души, плюс-минус. 10% е 300 000 души, 20% е 600 000 души.

 "ГЕРБ не мърдат. Спрели са каквото и да било намаляване. При всичката кампания срещу тях, кюлчета и компромати не падат надолу. Това е много важен факт. Той ги прави незаобиколим фактор", добави още Райчев.

"Другите са се сбили в интервал между 12 и 16%, което означава нещо между 300 000 и 500 000 - четири субекта. Всяка подредба, която виждате, може да е обратната, защото интервалът е малък", смята социологът.

Според него до последния момент няма да се знае кой ще е втори. Същото важи и за третия. Тоест фотофиниш. 

Огромно значение ще има кой ще е втори. На въпрос как ще коментира заканата на Йордан Цонев за правителство между ДПС, БСП и ГЕРБ, Райчев заяви, че това е много повече заплаха, отколкото реално намерение. "Смисълът е, че ако продължавате да ни изолирате, ще получите този резултат", разчете той думите на заместник-председателя на ДПС. Движението ще си получи своите 300 000 души. Райчев прогнозира, че БСП ще се качи докъм 400-500 000 избиратели. Така партиите на статуквото ще имат около 1,2 милиона българи, без които не може да се направи правителство.

От друга страна, ще са поддръжниците на протестните партии. "Но колко време може да издържи правителство, основано на платформа "не" - единството на площада? Това е революционна поза, която не е продължителна", смята още Андрей Райчев.

Хората се колебаят за кои от протестърите ще гласуват. 

На последния въпрос дали Радев има алтернатива, той заяви: "Не смея да кажа, че Радев няма алтернатива, защото помня изборите, когато Петър Стоянов нямаше алтернатива и загуби. Но Румен Радев наистина спечели битката, направи правителство и то слезе с аплодисменти, не виждам как да не спечели изборите. Сериозен човек няма да играе при загубен мач."