Последната седмица преди Европейските изборите на 26 май, TrafficNews разговаря с представители на листите на партиите и коалициите, които според социолозите имат шанс за място в следващия Европейски парламент. До събота ще ви представим серия от интервюта с кандидатите: Защо са решили да поемат към Брюксел, какви са целите им и политическите им прогнози. Днес ви представяме третия в листата ва ВМРО - Александър Сиди.

До европейските избори остават броени дни. Хората сякаш нямат нагласа да отидат до урните на 26 май – поне това показват социологическите проучвания. Защо за българите европейските избори като че ли са маловажни?

Винаги е било така. Хората не разбират Европа – твърде им е далечна, твърде им е сложна. Ниската избирателна активност се дължи и на неизчистените избирателни списъци. Защото ние казваме какъв е процентът на гласуващите от имащите право на глас, но знаем че голяма част от тях не са в страната, или дори не са между живите. Така че две са причините да отчитаме такава активност – от една страната списъците, от друга страна хората не успяха да разберат защо Европа е важна за нас. А тя всъщност е доста важна, защото всяко едно решение в Брюксел рефлектира върху българските граждани.

Кой не им обясни колко е важна Европа?

Големите партии смятат, че е по-добре и по-лесно, когато няма висока избирателна активност да постигнат по-добър резултат не толкова в проценти, колкото в брой мандати. Помним, че на едни евроизбори ДПС за малко не бяха първа политическа сила, което няма как да се случи в нормална изборна ситуация. Това показва за кого е добре – в случая ДПС са едни от основните стожери на ниската избирателна активност, за да могат да вдигнат своя резултат и да направят повече мандати, с по-малко гласове. Същото е и при ГЕРБ и БСП, които се надяват на този резултат. За това и щедро плащат на социолозите напоследък да казват, че влизат само три партии, което е абсолютно невярно. Със сигурност 4 партии ще има в следващия Европейски парламент, една от тях ще е ВМРО и то с повече от един представител.

Заговорихме за проценти и мандати. Колко процента и колко мандата за вас ще са успех?

Със сигурност успех ще бъде да направим повече от един мандат – за него нямам съмнение. Оттук нататък работим за втори, а защо не и да помечтаем за трети. При тази по-ниска избирателна активност имаме сериозен шанс да направим два цели и с остатъка да се опитаме да направим трети. Това смятам, че ще бъде добре за всички български граждани, защото Ангел Джамбазки доказа как може да се брани българския национален интерес. Той е най-разпознаваемият и активен български евродепутат, така че повече хора като него в Брюксел, ще е добре за България.

Често от ВМРО имате доста рязко говорене спрямо Брюксел – защо тогава е важно за вас да представлявате България в Европейския парламент?

Трябва да правим разлика между евроскептицизма и Европа на отечествата. Ние имаме проблем с брюкселските чиновници, с либералната политика, която ни налага Брюксел, с джендър идеологията, с повече мигранти – всички тези неща, за които се борят и ПЕС и ЕНП и които са в разрез с нашата идеология. Ние сме резки в изказванията си към тях и казваме, че Европа трябва да се промени, да се възстановят християнските ценности. Всяка една държава да има своя сигурен и важен глас в Европа, а не както досега – няколко чиновници в Брюксел, неизбирани от никого, да решават съдбата на милиони. Или някой като онзи, който харесва по-възрастни жени, в което няма нищо лошо, но нека си стои вкъщи с нея, а не да се опитва да открадне българския, полския и румънския бизнес на превозвачите. Говоря за онзи – избраният за президент на Франция. Това е нещо, срещу което говорим – двойните стандарти и лицемерието на Европа са това, което доведе до кризата на либералните ценности. На 26 май Еврлопа ще бъде различна – ще спечелят здравите консервативни сили.

Заговорихте за пакета "Мобилност" на Еманюел Макрон. Може ли действително да направим нещо, за да бъдат спрени промените?

Разбира се, че можем. Ангел Джамбазки доказа как заедно със своите колеги в Европейския парламент мога да направят много силна атака, да привлекат гласове към себе си. Включително гласове на хора, които гласуваха в разрез с тяхната държавна политика – като германци, като англичани. За съжаление трима български предатели не отидоха на гласуването, но тях ще ги съди историята. Ще бъде наистина важно да изберем хора, които искат да ходят на работа и искат да защитават българския национален интерес. Много се надявам, че след тези избори 17-те представители на България ще бъдат като един юмрук срещу тези двойни стандарти. Опитват се да съсипят, опитват се да откраднат този бизнес, защото той е силен и печеливш.

Казахте 17-те нови български евродепутати да са като един юмрук. Предизборната кампания обаче е доста изострена. Ще може ли да се загърби това противопоставяне?

Аз много се надявам. БСП правят по-скоро кампания за български парламент – не го разбирам това тяхно решение. ГЕРБ се опитват да правят кампания, в която по-скоро обясняват какво са свършили и не са свършили. Когато българските граждани влязат в избирателната секция, те ще могат да избират между две неща – ГЕРБ и БСП, които са едно и също, защото ще влязат в семействата на ЕНП и ПЕС, които са "за" повече миграция, "за" повече джендър идеология. И от другата страна сме ние. След като минат тези избори се надявам всички противоречия да спрат. Тази кампания започна много по-рано – не в края на април, както трябваше, а с напускането на БСП от българския парламент. И се надявам на 27 май, когато свършат изборните страсти, България да се върне към нормалния ритъм, защото това сега не е полезно за никого.

Като казахте нормален ритъм – не мога да не попитам дали изборите за европейски парламент няма да имат отражение и върху властта у нас?

Аз не мисля, че трябва, но това е нещо, което премиерът трябва да реши като лидер на най-голямата политическа партия. Той вече заяви, че няма да подава оставка, без значение от резултата и така е правилно. В крайна сметка това са избори за Европейски парламент и колкото и да им се иска на БСП, не са за национален и не би трябвало да има отражение. В малката коалиция разговорите, които сме водили е, че ще правим една нормална кампания, кампания бед да атакуваме другите и след като свършат изборите – пътят продължава. Ние сме направили коалиция за парламента и смятам, че тя ще продължи да стои стабилно въпреки ударите, които сме получили от своите партньори.

Казвате, че сте се разбрали с вашите партньори за една "чиста" кампания, без удари под кръста. Такава ли виждаме?

Не. Не мога да си обясня защо. В крайна сметка всеки лидер на политическа партия сам преценява своята стратегия, но оттук нататък ще седнем и ще поговорим какво е бъдещето на "Обединени патриоти", защото получихме много удари, които не бяха правилни и коректни. Надявам се да успеем да постигнем резултат в разговорите, които да ни позволи да продължим напред. Управлението на страната е стабилно и то трябва да продължи, но не на всяка цена.

На 27 май сутринта вас лично какъв резултат на Европейските избори – не само у нас, но и в цяла Европа, ще ви остави доволен?

Намаляване на резултата на ЕНП и ПЕС, вкарване на повече хора с консервативно мислене, на повече патриотично настроени хора. С това ще успеем да спрем това лицемерие и двойни стандарти. А в български план – ВМРО да стане трета политическа сила, да бием ДПС. Убеден съм, че ще успеем. След като ВМРО е трета политическа сила и успеем да вкараме трима евродепутати – това ще е задоволителен резултат за нас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Спонсорирана публикация.