Активисти на ГЕРБ, сред които и бургаският кмет Димитър Николов, се събраха на протест пред спорния строеж в местността Алепу. Преди дни стана ясно, че така нареченият подпорен хотел има нов собственик и той е брат на член на формацията на Мая Манолова.

Тя се разграничи от случая и поиска строежът да бъде разрушен. Манолова изтъкна, че новият инвеститор е общински съветник от съвсем друга партия.

Въпреки това участниците в днешната акция запитаха дали това е новият морал и дали хотелът ще стане лятна резиденция на бившия омбудсман. Демонстрантите държаха в ръце плакати с надписи като „Мая, това ли е новият морал?“ и „Да, България е Да, на мутрите“ (паровписът е запазен – б.р.). Във видео на организацията на ГЕРБ в Бургаско се чуват възгласи „Мая, вън!“ и неколкократни питания на висок глас: „Къде е Христо Иванов?“.

„Политическа партия ГЕРБ спря това чудо на природата, светът не е виждал такова нещо – подпорен хотел (…) Затова ли новосформираното мнозинство се опитва да придобие чрез подставени лица този хотел и да довърши хотела“, заявява един от протестиращите.

Друга се обръща директно към Манолова: „Мая, това ли ще е новата ти централа? Ти и твоята група какво направихте – нищо, купихте си хотел!“.

Самият Димитър Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ, не се вижда да говори по време на видеото, но не става ясно дали не е сред питащите "Къде е Христо Иванов?" във фона. Освен него протестират зам.-министърът Жечо Станков, общински съветници от Бургас и Созопол (сред тях – бившият директор на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев) и бивши и настоящи депутати като Димитър Бойчев, Ася Пеева, Иван Вълков и Галя Желязкова.

Спорният проект „Алепу Вилидж“ смени собствеността си, след като „Главболгарстрой“ се оттегли.

Строежът, започнал публичния си живот като съоръжение за укрепване на свлачище, се превърна в гореща тема, след като снимки показаха как конструкцията силно заприличва на хотел. И проектантът (съпруг на външния министър в оставка Екатерина Захариева), и инвеститорът обявиха, че плановете винаги са били за създаване на курортно селище на емблематичния Шофьорски плаж.