АБВ подкрепя предложението световните и европейски медалисти да получават пожизнена пенсия

На среща в Пловдив присъстваха председателят на ПП АБВ Румен Петков и трикратният световен шампион Антон Коджабашев

Пловдив 18.03.2021 18:45 3108 1
АБВ подкрепя предложението световните и европейски медалисти да получават пожизнена пенсия

Политическа партия АБВ застава зад предложението световните и европейските медалисти също да получават пожизнена пенсия от държавата. Припомняме, че от приетия закон през 2012-а година само олимпийските медалисти получават пожизнена пенсия.

На среща по повод предложението в пловдивски хотел присъстваха председателят на АБВ Румен Петков, трикратният световен и европейски шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев, олимпийският шампион Асен Златев, директорката на спортното училище Ружа Генова и големият терапевт и треньор Иван Гарабитов.

"Искаме държава да има сериозно отношение към световните и европейските медалисти, а не само към олимпийски", заяви Антон Коджабашев.

"Направихме подписка, за да възстановим тази неправда. Знаете, че пожизнени пенсии получават още и полицаи, пожарникари, балерини и други. Хората, които са прославили България обаче не получават нужното внимание от държавата. От глад и студ си отидоха много наши шампиони", допълни трикратният световен шампион.

"Отидохме при спортния министър Красен Кралев, който ни каза да отидем да плачем за пари пред социалното министерство. Предстои ни много голяма борба да възстановим тази неправда. От всички политически партии, към които се обърнахме единствено АБВ ни подкрепи", допълни Коджабашев.

"Подкрепи ни и олимпийският шампион Асен Златев, който получава олимпийска пенсия, но въпреки това е тук сред нас като един истински мъжкар и ни подкрепя в тази борба. Когато отидеш на световно първенство се срещаш със същите противници от олимпийските игри. Самият аз пропуснах две олимпиади заради контузия и заради бойкота на игрите през 1984г. Има много спортисти като мен, които не са успели по една или друга причина да спечелят олимпийски медал, но са ставали световни и европейски шампиони. Те не трябва да бъдат пренебрегвани", каза още Коджабашев.

На 4 април бюлетината е с номер 6, а всичко е във вашите ръце.

"Ще го кажа с болка, но ние не се научихме да се покланяме на българи, които са прославили България и това не е само в спорта. Трябва да показваме уважението си към всички, които правят толкова много, за да се говори за България", заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков.

"В момента имаме едно разделение на хората от страна на правителството. Вижте колко грозен беше ефектът да се разиграят музикантите и те да се разделят. Цялата тази година съсипва атмосферата, разделя децата, техните баби и дядовци не могат да ги видят. Развалят се и човешките отношения", каза Румен Петков.

"Убийствено е за спортистите да играят пред празни зали. Бях на финала на баскетболната купа в Панагюрище и картинката беше нелепа. Нямаше никакво изживяване, че има финал пред тази голяма празна зала. Финал без публика е убийствено. Ние взехме щастието на спортистите да даряват щастие", добави председателят на ПП АБВ.

"Отношението на министър Кралев, който прати шампионите да плачат пред другата къща не е нормално. Тези шампиони са разплаквали много българи от щастие и са прославили родината и трябва да има сериозно отношение към тях. Тези хора са карали всички ни да се чувстваме горди", каза още Румен Петков.

"Едно от първите неща, които АБВ ще направи, когато влезе в парламента е да внесе подписката за промяна на закона и олимпийски и европейски медалисти също да получат това, което им се полага. Няма да има загърбени и забравени хора. Финансовият ресурс, който трябва да отдели държавата за тези шампиони и пренебрежимо малък. Когато един спортист тръгва на 10-годишна възраст по пътя на лишенията ние трябва да му помогнем след края на кариерата му. Спортът е техният живот, а не само 5-10 години. Трябва да оценяваме хората, които са избрали пътя на лишенията. Това е въпрос на кауза", завърши Румен Петков.

"В спорта съм от 1959г. работил съм с много олимпийски, световни и европейски медалисти. Преди България се гордееше със своите спортисти, които носиха много медали. Страната ни беше една от люлките на световния спорт, а сега от 2008-а не сме имали олимпийски шампион. АБВ застава зад бъдещето на тези спортисти, които заслужават да живеят нормален живот и след спорта. С АБВ България ще има бъдеще", заяви Иван Гарабитов.

"Нищо няма да се случи ако нямаме национална доктрина за спорт. Докато това не се случи няма да има достатъчно добри условия за спорта и ще има все повече деца и младежи, които ги лекува господин Гарабитов. Ше ви дам пример с първия ни олимпийски шампион – Никола Станчев. Бяхме на събитие с него преди години и дрехите му бяха стари, но когато отпуснаха олимпийските пенсии вече беше с хубави дрехи. Държавата трябва да милее за своите хора, които са дали нещо на България. Защото е важно, защото те са представлявали нацията пред света", заяви олимпийският шампион Асен Златев.

"Има много добри наши шампиони, които в живота не са се приспособили да правят нещо друго и спортът е техният живот. За да живеят добре трябва държавата да им помогне, защото са дали нещо на България", каза още Асен Златев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

*Спонсорирана публикация! 

 
Изпрати новина