Депутатите ще губят основното си месечно възнаграждение при три поредни или общо пет неизвинени отсъствия от пленарни заседания през съответния месец. Това решиха депутатите от правната комисия в НС при гласуването на поправките в правилника за работа на парламента, до които се стигна покрай обявения от БСП бойкот на заседанията. Текстовете трябва да минат през пленарната зала днес.

Предложенията бяха внесени от НФСБ, но подкрепени от ГЕРБ, а поводът бе бойкотът от страна на БСП. В момента дори и да не идват на работата цял месец депутатите получават 1/3 от заплатите си, това е малко над 1000 лева.

Така занапред при отсъствие Народното събрание няма да поема и допълните разходи, които получават депутатите - това са партиите за експерти, сътрудници и други. Те ще се намалят пропорционално спрямо броя на отсъствията. Самите средства се дават на парламентарната група, а тя на свой ред ги разпределя.

Класът прослужено време също няма се плаща при отсъствие, но осигуровките остават.

Поправките минаха с 10 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се".

Симеонов vs. ГЕРБ и БСП за заплатите на депутатите: Не им стиска!Предложение на НФСБ – отсъстваш от 5 заседания, не получаваш заплащане

От ДПС бяха против, а Хамид Хамид обясни, че така мнозинство превръща депутатите в едни натискачи на копчета. По думите му целта е да се отнемат заплатите на опозицията.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати на 2976 лева. Не се одобри и идеята на патриотите заплатите на депутатите да се изчисляват по швейцарското правило, както и първоначалната идея на шефа на правната комисия Данаил Кирилов за глоба от 750 лева за депутатите, които не присъстват на поименно броене в пленарната зала.

БСП не искат и лев народна пара, но… 16 са с пътни, 19 с командировъчниШефката на НС обяви, че няма как да се спази повелята на Нинова, защото има правила