Резултатите от Европейските избори няма да дадат отражение на управлението в страната. Тази заявка дават и двете формации в управляващата коалиция – ГЕРБ и Обединените патриоти. Простата сметка показва, че дори БСП и ДПС да се обединят и да започнат сериозни действия за бойкот на кворума в парламента и блокиране на управлението – трудно ще успеят. След като червените напуснаха Народното събрание, представителите на Движението спряха да се регистрират, но това не доведе до резултат.

Въпреки това обаче вотът на хората може да предизвика сериозни размествания – поне в партийните централи.

Скандалите около ГЕРБ доведоха до дъжд от оставки по искане на лидера на партията Бойко Борисов, а той няколко пъти намеква, че рокадите не са приключили. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов се сбогува с мястото си като председател на парламентарната група, но Борисов не отговаря ясно дали вторият човек в партията няма да понесе още наказания. Самият председател определи 26 май като своеобразен ден прошка за партията си.

"Ще видим дали нашите избиратели ще ни прощават", обясни той пред БНТ на въпрос дали ще се сбогува окончателно с Цветанов.

След заявката си, че няма да подаде оставка дори при загуба, Борисов на практика е в ситуация на печалба при всички положения. Ако победи ще излезе, че всички грешки на ГЕРБ са простени, а действията му с незабавните оставки, за които самият той не крие, че получава критики от съпартийците си, са имали основания.

При загуба пък най-логичният виновен е именно председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов. Все пак това е звеното, което отговаря за организацията на вота.

Положението на лидера на БСП Корнелия Нинова не толкова розово. Засилващите се разногласия между различните лагери в партията станаха очевидни при реденето на листата. При победа на евровота тя ще получи златен шанс да укрепи позициите си. Така спорните й решения, като напускането на парламента, което е подложено на сериозни критики, ще бъдат оправдани, а вътрешната опозиция ще трябва да се сниши – победителите никой не ги съди.

При загуба обаче мрачните времена ще са най-вече за лидера на БСП. Макар че, след като Националния съвет пренареди листата за евровота, тя обяви, че не носи отговорност за резултата, е ясно, че същият този Национален съвет ще иска такава.

Първото място в листата на ДПС на председателя Мустафа Карадайъ е заявка за важността на тези избори за Движението. И макар в тази партия процесите да стават видни чак не техния финал, лош резултат може да се отрази върху Карадайъ.

Така на първо четене скучните европейски избори могат да се окажат ключови за политическия живот в страната за следващите години. А партийните централи ще броят всеки глас.