Избирателите, които заради дългия уикенд – 24-26 май, са извън страната, могат да гласуват на евровота, даже и на почивката си, обявиха от Централната избирателна комисия.

Хората могат да направят това дори и да не са се регистрирали предварително. Общо 191 секции ще бъдат разкрити извън България, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Най-много ще бъдат местата за гласуване в Германия и Великобритания - по 24. Както TrafficNews вече писа още първоначалните данни сочеха, че именно в тези държави интересът на сънародниците ни към вота е най-висок.

По закон избирателни секции зад граница се образуват в населени места, където са подадени над 60 заявления, а в дипломатически мисии се отварят автоматично. 16 ще са секциите в Испания, 14 в Гърция.

Във Facebook дори течеше кампания за набиране на заявления за отваряне ма секции в курортите в Гърция. Такава например ще има в Никити, на Халкидики.

По думите на Андреев хората, които искат да гласуват там трябва да се запозаят с това къде има секции.

"Тези, които представители са подали заявление се явяват в секциите и ако фигурират се легитимират", обясни Андреев.

Ако не са вписани в списъка за гласуване те биха могли да пуснат бюлетина, ако се легитимират и попълнят декларация, че не са галсували на друго място.

7 български неправителствени организации искат да надлюдават изборите на 26 чай, съобщи Андреев. 5 вече са регистрирани, отчете той. Общо 63-ма наблюдатели искат тези 7 НПО-та, като до момента регистрирани са 39. Документите на останалите се разглеждат.

2 международни организации също искат да наблюдават вота у нас - това са Европейски младежки форум, както и Парламентарната асамблея за черноморско сътрудничество.

Готви се и сигурността на вота. Проведена е вече среща между ЦИК, ДАНС и МВР прокуратурата за сигурността на вота.