15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета са подали документи за участие в евроизборите на 26 май в Централната избирателна комисия, съобщиха за TrafficNews от изборната администрация. Срокът за регистрация изтече и нови мераклии за Брюксел няма как да се появят. Все още не е ясно и дали всички, които са подали документи в Изборната администрация ще имат шанса да премерят сили на 26 май. Причината – проверките на ГРАО не са приключили за всички и ако се открие, че някоя от партиите или коалициите няма необходимият брой подписи на поддръжници, няма да бъде пусната на избори.

Сред 10-тимата независими кандидати, които искат да спечелят място в Брюксел, са арестуваната кметица на „Младост” Десислава Иванчева, както и бившият военен министър Николай Ненчев.

До 23 април партиите и коалициите трябва да регистрират и листите с кандидатите си.

Броят на мераклиите да участват на европейските избори тази година не е съществено различен от този на последния евровот. През 2014 година за Брюксел са напирали 18 партии, но само 15 от тях са отговаряли на изискванията и са допуснати, коалициите са били 6, а независимите кандидати – 10.

На последния евровот от всички желаещи, 5 партии и коалиции се пребориха за места в Брюксел.