14 ноември ще бъде записаната дата в предложението кога да бъдат президентските избори, което депутатите ще гласуват утре. Това разказа пред журналисти шефката на парламента Ива Митева. Ако това се приеме, ще означава, че евентуален балотаж може да се проведе на 21 ноември, когато по конституция е и последният срок за избиране на президент.

Единствената партия, която предложи изборите да са на 7 ноември, пък бе ГЕРБ, но това решение не бе прието и на днешния председателски съвет. На 7 ноември няма как да бъдат изборите. От самото начало групите са обединени по-скоро около 14 ноември, но дали ще бъде подкрепено и в зала, е друг въпрос. Но това са вероятните дати, каза Митева.

Въпросът дали да са 2 в 1 е от компетенциите на президента. Нека не му се месим. От днешното решение на парламента стана ясно, че той няма как да го разпусне на 7-ми, тъй като бюджетът не може да се гледа по-рано, продължи тя.

Мисля, че 11-и септември е, когато започва активният период, в който изборите трябва да бъдат насрочени, защото и на ЦИК му трябва време за организация, ако изборите са 2 в 1, ще се наложи и закупуването на допълнителни машини, допусна Митева.