Инспекция на дейностите по реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежа в на Брезовско шосе направи кметът Здравко Димитров заедно с вицето му строителство Пламен Райчев.

Това е третият и най-тежък лот от Водния цикъл на Пловдив, като новите канализационни тръби, които се полагат, са с диаметър 250 сантиметра, а изкопа за тях е с дълбочина 8 метра.  По думите на Райчев толкова тежки дейности с подобна технология не са правени от години в Пловдив.

Зико попита до колко време строителите ще приключат с дейностите по Брезовско шосе и ще се прехвърлят към бул. „Дунав”. По думите на представител на фирмата ще им трябват между 2 и 3 месеца за това.

Градоначалникът попита и дали не може да се работи вечерно време, за да може по-бързо да приключи строителството. Ръководителят на обекта обясни, че теренът е тежък, както и самият изкоп, отделно имало газопреносна мрежа. За нощна работа било твърде рисковано на този етап.

Нова организация на движението също се предвижда, когато строителите напреднат, като колите ще минават през средата на пътя, тъй като по двете страни ще се работи. Очаква се да се сложат временни светофарни уредби за регулация на движението.

„Интегриран проект за водите на град Пловдив – Етап 1“ трябва да приключи до края на 2023 година, като две от дейностите – за реконструкцията на водопроводна и канализационна мрежа в квартал Захарна фабрика и Кършияка, са изцяло завършени. До месец ще приключи и дейността по друга от позициите, а „Реконструкция, модернизация и доизграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Пловдив“ е с краен срок месец април 2023 година.