Няма основания за протест на ресторантьорския бранш днес. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него, няма логика в организацията му, тъй като поисканото от бранша вече се изпълнява.

„Озадачен съм от този протест, преди седмица имахме среща с двете асоциации, които го организират. Те посочиха, че основният проблем са забавените плащания на помощи. Аз поканих на срещата отговорните за това министри и мисля, че изчистихме проблема. Уверихме, че до края на този месец те ще си получат парите по начина, по който са обещани от правителството и това вече се случва. От понеделник са започнали плащания.  Не мога да разбера логиката на този протест. Недоволни са от това, че министърът е проявил разум и ми искат оставката, а ако проявя безрасъдство какво ще ми поискат“, коментира Ангелов пред Нова телевизия.

Той коментира и недоволството от проведената среща между здравните власти и хотелиерите вчера, на които не са присъствали ресторантьорите.

„Ние се намираме в безпрецедентна световна криза и най-силното оръжие е истината – асоциацията с която вчера имах среща заяви, че държавата се среща само с удобни за нея организации. За мен такива няма, аз съм готов да се срещна а абсолютно всички и да обсъдим съответните мерки.  Вчера на срещата поканих и асоциацията на заведенията, говорих няколко пъти с Ричард Алибегов, чакахме от асоциацията на ресторантьорите да дойдат, но те отказаха. Изпратихме имейл след срещата, в който отново заявихме, че сме готови на среща“, каза още той.

Според Ангелов не трябва да се бърза с разхлабването на мерките.

„Няма да се уморя да се боря за живота на всеки един български гражданин, както и да ми коства. Протестът, който днес се организира ми прилича на уличен бой, пръв посяга този, който му свършат аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министъра на здравеопазването. Не можем с лека ръка да зачертаем усилията на всички, които бяха положени до момента“, каза още той.