Автомобилите по „Асеновградско шосе“ от колелото на „Околовръстното“ до кръстовището с улица „Цар Симеон“ в „Тракия“ ще могат да се движат с до 70 километра в час. Това съобщи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов след заседание на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението, което се състоя днес.

„Предстои да изготвим проект, който ще внесем за одобрение в сектор „Пътна полиция“, след което ще можем да направим нововъведението. За целта ще поставим и бетонови прегради, които да възпрепятстват обратния завой, там където няма мантинела“, обясни заместник-кметът. Той посочи, че промяната е заложена в Генералния план за организация на движението и Община Пловдив ще я реализира в максимално кратък срок.

За по-голяма безопасност на децата и учениците от ДГ „Каменица“ и СУ „Паисий Хилендарски“ експертният съвет прие и поставянето на светофарна уредба на кръстовището на ул. „Богомил“ и „Родопи“, като по този начин ще се обезпечи безпрепятственото пресичане на пешеходните пътеки, въпреки интензивния трафик особено в пиковите часове.

На днешното заседание бе гласувано и предложение на ОП „Паркиране и репатриране“ за двустранно паркиране по еднопосочните улици: „Велико Търново“, „Брезовска“, „Кръстю Пастухов“, „Цанко Дюстабанов“, „Ибър“, „Йоаким Груев“, „Виктор Юго“, „Г. М. Димитров“, „Булаир“, „Цар Иван Александър“, „Филип Македонски“, „Хан Кубрат“. С това броят на местата за паркиране в централна градска част ще се увеличат, там където това е възможно и ширината на улиците го позволява.

Моторните превозни средства, посока към Пловдив по бул. „Васил Априлов“  вече ще имат възможност да правят ляв завой към бул. „Дунав“ и от средната лента на булеварда, стана ясно след заседанието. По този начин ще се облекчи трафикът, а изтеглянето на автомобилите от кръстовището ще става по-бързо.