Започна ударно почистване на бившата Белодробна болница в Пловдив. От сутринта служители на ОП „Градини и паркове” изрязват храсти и прорасляци от двора и ги товарят на камиони. „След това служители на "Чистота" ще започнат да изнасят счупените мебели от сградата и да разчистват и вътре”, обясни пред TrafficNews директорът на общинското предприятие Димитър Георгиев, който следеше работата на място. С него бяха зам. - директорът на "Чистота" Николай Георгиев и д-р Генади Странджев - последният действащ управител на Белодробната болница. По предварителни изчисления за ремонта на сградата, която е под ключ от около 6 години, ще са необходими над 1 млн. лева. 

Припомняме, че вчера кметът Здравко Димитров разпореди спешно почистване на помещенията в сградите на болница „Кудоглу", както и на прилежащите им паркови пространства. Целта е 4-етажната сграда да бъде адаптирана за прием на бежанци и впоследствие да бъде възстановена и работата й за медицински дейности. 

Директорите на общински предприятия днес правят проверка и на ВиК инсталацията, електричеството и отоплителната система в сградата. Извършва се и оглед на компрометираните части от покрива.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев се ангажира с архитектурното заснемаме на обекта, тъй като сградата не може да кандидатства за финансиране без наличието на необходимата документация. Неговият екип ще изготви и задание за проектиране и индикативна количествено-стойностна сметка. Община Пловдив ще внесе пълния пакет от документи в Областна администрация, чрез която ще се търси държавна финансова подкрепа.

„Покривът има проблеми, както и електричеството. Навсякъде трябва да се сложат кранове и да се пусне водата, затова ще дойдат техници от ВиК. Трябва и да се боядиса”, посочи д-р Странджев.

На места в стаите има течове. Част от прозорците за са смяна, както и подовата настилка. В тоалетните е необходимо да се направи цялостен ремонт. Отвън сградата е напукана, мазилката се люпи.

Д-р Странджев обаче е категоричен, че състоянието не е толкова лошо и трябва да се направи всички възможно сградата да се възстанови и отново да започне да функционира.  

„Има мебели, които са годни и ще се използват. Гардероби, дивани, холови гарнитури има запазени. Възстанови ли се веднъж, след края на бежанската криза може да се използва и за други цели”, посочи и Георгиев.

Болницата разполага и със собствен стол, където може да се приготвя храна за бежанците. Най-вероятно ремонтът ще се прави етаж по етаж, така че възможно най-бързо да се настанят първите бежанци.

„Отпуснат ли се пари, ремонтът ще стане бързо”, категорични са от ОП „Чистота”.