Нека да не закъсняваме да виждаме доброто. Този призив оправи Йорданка Петкова, създателят на „Пловдив – град на доброто”, по време на 10-ото юбилейно издания на инициативата. Тя разказа тъжната история на един от номинираните в тазгодишната кампания, който обаче си е отишъл ден преди да получи грамотата си. „Затова нека благодарим на хората, които правят добро, днес”, призова в емоционалната си реч Петкова.

Над 100 са били номинациите тази година. От тях петчленно жури отличи петима пловдивчани, които получиха приза за най-добър човек на тържество в Цар-Симеоновата градина днес. 

В категорията "Градско развитие" отличието получи председателят на Регионалната занаятчийска камара, хотелиер, общественик и политик Тони Симидчиева за развитието и популяризирането на местните занаяти. 

„Навярно думата най не е най-подходяща. Но ако се има предвид да живеем в град на доброто, да живеем сред повече добри хора, аз съм за тази кауза”, сподели развълнувана Симидчиева. И благодари на всички, които работят в тази насока. „Може би много други неща съм чувала, но това, че съм добър човек, и то да бъде признато от много хора, за първи път ми се случва. Обещавам, че ще бъда наистина добър човек”, допълни тя.   

За социална дейност бе награден началникът на УНГ отделението в УМБАЛ „Пълмед” д-р Атанас Гюлев за всеотдайността му към пациентите. Призът от негово име получи старшата сестра на отделението, която обеща целият екип да продължават да работят в полза на обществото.  

Призът за образователна дейност бе връчен на спортния директор на БК „Академик” Тина Димитрова, основала първия баскетболен отбор в страната за деца със специални потребности. Наградата получи съпругът й Атанас Димитров. „Чувствам се много горд със съпругата и семейството ми. Това, което прави тя, го прави от цялото си сърце и душа. Каза да ви уверя, че ще продължава да го прави и занапред, защото това е нейният живот”, сподели съпругът на Димитрова.

За добротворец бе отличена Анна Стайкова-Петерманн, медицинска сестра, доброволец на телефон за психологическа подкрепа в условията на COVID кризата. „Дейността, за която съм номинирана, е моят начин на живот”, сподели жената. Тя обеща да води повече хора след себе си по пътя на доброто. И отправи апел към всички: „Моля, станете добротворци, защото няма по-хубава причина да се събудиш сутрин”.

Посланик на доброто пък стана Ласка Ненова, основател на Сдружение " БГ бъди активен".  Тя посвети наградата си на всички добри хора, които са подкрепяли сдружението. Защото правенето на добро понякога е много уморително и изисква подкрепа.

 „Тази кампания всяка година ни показва колко добри хора има в града ни. Сигурен съм, че има още хиляди истории за добрини, които още не сме чули. Затова ще продължим инициативата, а с нея ще продължим да разпространяваме добрите примери”, каза Величко Родопски, който изпълнява временно длъжността кмет. Той връчи и специална грамота на учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в знак на благодарност за подкрепата през всички 10 години на инициативата.

 

Кампанията, организирана от Община Пловдив, цели да поощри всички добри хора, които безкористно подават ръка на човек в нужда или се борят за развитието на обществото. По повод юбилея тази година имаше специална програма, в която взеха участие Младежка духова формация към Общински детски комплекс, Хорът на пловдивските момчета, Формация за автентичен фолклор „Куклици” към ОДК и 4-годишната Дария.