ВиК – Пловдив продължава да печели дела, свързани с налагане на финансови корекции и неверифицирани  разходи по най-големия си проект за Южния обходен колектор.

След встъпването си в длъжност като управител  на ВиК – Пловдив Антон Гълъбов успя да се пребори за премахването на най-голямата финансова корекция в размер 20 млн. лева. Тогава от ВАС отмениха решението на Управляващи орган към МОСВ.

Преди дни от Административния съд в Пловдив отмениха решение на министерството, с което се отказват верифициране на разходи в размер на 4,7 лв. от безвъзмездна финансова помощ, както и не се признава съответната част от допустимо собствено финансиране на над 800 хил. лева по договора с консорциум „Еко Проект – Пловдив”  за 81 млн. лева без ДДС.

От съда се позовават на двете решения на Върховния административен съд, с които  са отменени финансовите корекции на дружеството по проекта, съответно 5% и 25%. Въпреки това от МОСВ са решили да не верифицират разходите на ВиК – Пловдив.

Пловдивският съд обаче отменя решението на МОСВ и ги задължава да се произнесат в рамките на 1 месец за искането на плащане по проекта към ВиК – Пловдив. Освен това министерството е осъдено да покрие 117 хил. лева разходи по делото. То подлежи на обжалване във ВАС.

ВиК – Пловдив се спаси от фалит – отмениха 20 млн. лева финансова корекцияВАС премахна връщането на 25% от проекта за Южния обходен колектор