Има улици в Пловдив, на които хаосът е ежедневно преживяване. Едва ли има човек, който не се сеща за поне една такава улица, но има и улици, които всеки отъждествява с безпорядък, когато ги чуе.

Несъмнено една от тях в ул. „4 януари” край Хуманитарната гимназия. Концентрацията на две училища, Съдебната палата и редица адвокати, нотариуси и други офиси с обществени функции, превръщат не само спирането, но и минаването в истинско предизвикателство.

Читател на TrafficNews днес за пореден път е влязъл в хаоса на улица „4 януари”, като срещу него са се изправили три паркирали коли. Той едвам е минал покрай тях, за да може да излезе към „Марица-Юг”, а от другата страна шофьори правили странни маневри, за да обърнат и излязат от батака, в който се намират.

Въпросът е коя от колите е спряла неправилно и почти  е запушила движението? Отговорът на този въпрос е изключително труден, а и вероятно нееднозначен.  Въпреки това трябва да се взимат мерки, за да не се стига до подобни главоблъсканици.

Съдбата на тази част от улица „4 януари” от години се обсъжда, но така и не се прави нищо в тази насока. Още със заданието на многоетажния паркинг, проект имаше и за самата улица.  След това обаче назря недоволство заради проекта от страна на училището, а в крайна сметка се стигна до препроектиране на улицата и многоетажното съоръжение. Кога и как ще бъде оправена тази улица и построен паркингът – съвсем не е ясно.  Единствената намеса в зоната бе изграждането на т.нар. временен паркинг,  който обаче рядко се вижда да е дори преполовен. Хаосът пък остава постоянен спътник на преминаващите по нея.

Иронично отсечката носи името „4 януари”.  На тази дата през 1878 година генерал Гурко е влязъл в града, през тази улица, за да освободи Пловдив. Ако манталитетът на хората тогава е бил да спират по този начин каляските си, то вероятно генерал Гурко ще е трябвало да си намери нов маршрут, за да обяви Освобождението…