Район „Западен“ избра изпълнители по поръчката за доставки на хранителни продукти за нуждите на детските ясли и детските кухни на територията на район „Западен“. Поръчката, която е за над 200 хиляди лева, ще снабдява с храна децата до 3 години за следващите 12 месеца.

Тя бе разделена на три позиции – първата за доставка на мляко и млечни продукти, другата е за месо, месни продукти, риба и яйца, а последната за плодови и зеленчукови консерви, както и пакетирани хранителни продукти.

И по трите позиции кметът на „Западен“ Тони Стойчева, която е възложител на поръчката, е избрала „Фантастика 2002“.  Компанията е на Светослав Цанков, който е брат на Георги Цанков. Двамата държат редица фирми, които се занимават със снабдяване на хранителни продукти по детски заведения и държавни учреждения.

Около тях избухнаха редица скандали през последната година, като разследвания на „Господари на ефира“ показаха как се доставят храни с изтекъл срок на годност, на които се слагат нови етикети.

Общинският съвет в Пловдив пък прекрати търг за училищен стол, спечелен от фирмата на Георги Цанков „Фууд диливъри експрес“ заради съмнения за качеството на храните.

По трите позиции за храни в район „Западен“ е имало между 5 и 6 участника. Единственият критерий, по който Тони Стойчева бе пуснала поръчката обаче е най-ниска цена.  В изискванията към фирмите е било те да отговарят на българското законодателство и да имат определените сертификати. При оценяването на офертите не е имало т.нар. „качествен критерий“.

Така за първата позиция за мляко и млечни продукти на първо място е била класирана „Фантастика 2002“ с оферта от 51 476 лева без ДДС. След нея е класирана „Уикенд“  ООД с предложение от 52 162 лева.  Офертите са били при прогнозна стойност на поръчката от 69 000 лева без ДДС.

Това, което прави впечатление е, че офертата на Цанков за определените продукти има разлика до 50% от средната пазарна стойност определена от САПИ за средните храни на цените към месец март. Така сиренето, което ще се доставя за детските ясли, ще е на цена от 9,5 лв/кг без ДДС. За същия продукт по БДС цената от САПИ 18 лева. Цената на кашкавала е 11 лева, при цена от 22 лв./кг., а на киселото мляко от 400 г. опаковка – 0,79 лева.

При втората позиция за месо и месни продукти разликите между цената от САПИ и офертата на „Фантастика 2002“ е между 20% и 50% по-ниска. Така за трите детски кухни ще се доставят замразени пилета от Словакия на цена от 5,11 лв/кг.

Филето от бяла риба е с произход Виетнам на цена от 8,5 лв./кг,  а заешкото и агнешкото от Испания. Най-голяма разлика има за филето от сьомга. При цена от 43,60 лв., дадено от САПИ, в яслите ще се доставя на 12,21 лв/кг, или 72% по-евтино.

Тук офертата на „Фантастика 2002“ е 69 хиляди лева без ДДС, при прогнозна цена от 86 хил. лева.  Втора е била „Уикенд“ ООД с оферта от 76 хил. лева.

На третата позиция за пакетирани храни и консерви, само компанията на Цанков е била класирана за доставка на храните. Тя е била с оферта от 36 хил. лева, при прогнозна цена от 42 хил. лева.

В свои публични изяви Тони Стойчева неведнъж е казвала, че е подобрила значително качеството на хранене в детските заведения. Тя заяви, че при нейни проверки са откривани червеи в брашното, както и риба, която е доставена от Китай.

Единственият критерий за храненето на децата пък бил качеството на храните. В случая обаче поръчката е проведена на 100% най-ниска цена, а видно вместо от Китай, децата ще се хранят с риба от Виетнам.

Все пак изборът на „Фантастика 2002“ може да се обжалва в КЗК. Ако това не се случи, кметът на „Западен“ ще подпише договор със Светослав Цанков за изхранването на най-малките в квартал „Христо Смирненски“.

Общинският съвет в Пловдив не даде два ученически стола на фирмата на Георги Цанков

Георги Цанков взе ученически стол в Пловдив след обрат в последната секунда в Общинския съвет„Фууд Диливъри Експрес" ще стопанисва стола на СУ „Св. Паисий Хилендарски"

Търсят вариант за прекратяването на търга за стола на ОУ „Райна Княгиня”, спечелен от Георги ЦанковОбщинският съвет отложи решението за казуса с „Фууд Диливъри Експрес"

Край на сагата! Отказаха да дадат ученически стол на фирмата на Георги Цанков, правят нов конкурс