Точно в 19:00 телефоните в цяла България, без значение с каква операционна система, пропищяха, а на екрана се появи съобщение за опасност. На всички мобилни устройства е бил изписан различен текст, сигнализираха наши читатели. 

Някои от тях гласят: "Сигнал от президента. test test . За повече информация: www.bg-alert.bg".. На други устройства се появи написано с големи букви - Национално предупреждение. На телефони с марка Apple бе изписано на екрана  BG-ALERT Внимание, опасност!.

Десетки сигнали постъпиха в редакцията ни. Хората твърдят, че са слизали от последния етаж, като са тичали. На такива със слаби сърца им станало лошо. Граждани са на мнение, че трябва да бъдат повдигнати обвинения за всяване на паника. По думите им в други държави първо е изпращани предупредително съобщение преди да се прави подобен тест.

"Подобен тест, направен по този начин, ще накара много хора следващия път да не повярват, когато получат реално предупреждение за опасност", твърди един от пловдивчаните, получили изестие на телефона си. 

Кой е умникът, стреснал хиляди българи?

Проверката ни показа, че това е системата, чрез която през мобилните телефони гражданите на страната в бъдеще ще бъдат уведомявани за бедствия.

Друг е въпросът обаче колко е удачно направен беше тестът на системата.

Сайтът, посочен в полученото в сряда вечер съобщение, за момента все още не е достъпен и ако бъде натиснат излиза това: