Регионално управление на образованието обяви конкурс за директори на 33 образователни институции в Пловдив и региона. Той ще обхване онези училища, които все още се ръководят от временно изпълняващи длъжността кадри, както и онези, чиито титуляри са в пенсионна възраст. Подаването на документи вече е възможно и ще продължи от 19 август. 

В заповедта на РУО е посочено, че желаещите да заемат поста ще трябва да преминат през два етапа на изпитване – писмен, който включва решаване на тестови задание, както и устен – решаване на казуси и защита на концепция за стратегическо управление. 

13 училища в Пловдив и областта са с нови директориПет образователни институции остават с временно изпълняващи длъжността директори

Припомняме, че в началото на годината в Пловдив се проведе друг конкурс, който целеше смяната на директори на 18 училища, но за 5 от тях все още няма избран лидер. 

Съгласно промените в регламента, заради които конкурсът през 2023г. бе прекратен, процедурите ще бъдат аудио и видео записвани. Със същата поправка се целеше по-голяма прозрачност при провеждането на конкурсите и ограничаване на „нагласения“ избор на кадри.   

Обявиха промените за избор на директори, които прекратиха конкурса в над 30 училища в ПловдивскоТе са публикувани от МОН за обществено обсъждане

С тази цел в първия етап кандидатите ще решават тест, генериран в МОН в деня на изпита и е единен за цялата страна. Той ще съдържа 50 въпроса, а времето за решаването му ще бъде 70 минути. На следващия етап всеки един от кандидатите трябва да представи концепцията, която е подготвил за развитие на избраното училище. Заедно с нея на самия изпит ще трябва да реши и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент в МОН са разработени казуси, които ще бъдат предоставени на РУО.

Очаква се писменият изпит да се проведе в началото на септември, а вторият етап преди началото на новата учебна година.

Правилата предвиждат, че при липса на кандидати или единственият желаещ е отпаднал заради неявяване или нисък резултат, конкурсът във въпросното училище се прекратява.

Министерство на образованието и науката е стартирало процедура по избор на нови директори в общо 481 общински и държавни училища във всички области на страната, става ясно от тяхно обявление. Те стартират от днес и ще се проведат по новите правила, приети от МОН в началото на годината, като изборът на директори е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на образователни лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование, посочват от МОН. От края на 2023 г. около 600 училища бяха с временно изпълняващ длъжността ръководител или такъв навършил години за пенсия.

Подаването на документи в сградата на Регионалното управление на образованието – Пловдив, ул. „Цариброд“ № 1 започва от днес /18 юли/ и ще продължи до 19 август, всеки работен ден от 9:00 до 17:30 часа. Документите могат да бъдат подадени и по електронен път – на електронна поща: rio_plovdiv@mon.bg (подписани с електронен подпис от кандидата). 

Изискванията, които кандидатите трябва да покриват, са свързани с тяхното гражданство, съдебно минало и образователен ценз. Желаещите трябва да бъдат психически пригодни да изпълняват длъжността на ръководна фигура и работещ с деца. Следва да имат най-малко 5 години работен стаж като учител и да притежават степен „магистър“.

 

33-те училища в Пловдив и областта, в които ще се проведат конкурси:

  1. ОУ „Отец Паисий“ – Асеновград

  2. ОУ „Панайот Волов“ – Асеновград

  3. ОУ „Проф. Асен Златаров“ – с. Боянци, Асеновград

  4. СУ „Св. Княз Борис I“ – Асеновград

  5. ОУ „Кирил и Методий“ – с. Стрелци, Брезово

  6. ПГ по селско стопанство – Куклен

  7. ОУ „Отец Паисий“ – с. Песнопой, Калояново

  8. ОУ „Хр.Г.Данов“ – с. Розино, Карлово

  9. СУ „Иван Вазов“ – Сопот

  10. НУ „Неделя Петкова“ – Сопот

  11. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Костиево, Марица

  12. ОУ „Отец Паисий“ – с. Искра, Първомай

  13. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Дълбок извор, Първомай

  14. СУ „Проф. Асен Златаров“ – Първомай

  15. ОУ „Петър Бонев“ – Перущица

  16. ПГ по лозарство и винарство – Перущица

  17. ОУ „Петър Бонев“ – с. Чалъкови, Раковски

  18. ОУ „Отец Паисий“ – с. Стряма, Раковски

  19. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Първенец, Родопи

  20. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – с. Кадиево, Родопи

  21. ОУ „Христо Ботев“ – с. Поповица, Садово

  22. ОУ „Христо Смирненски“ – Стамболийски

  23. ОУ „Христо Ботев – с. Паничери, Хисаря

  24. СУ „Любен Каравелов“ – Пловдив

  25. СУ „Климент Охридски“ – Пловдив

  26. СУ „Найден Геров“ – Пловдив

  27. СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Пловдив

  28. ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – Сопот

  29. ПГ по електроника и електротехника – Пловдив

  30. Национална търговска гимназия – Пловдив

  31. ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ – Пловдив

  32. ПГ по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ – Пловдив

  33. ПГ по машиностроене – Пловдив