13 млн. лева са нужни, за да бъде преместен Музея на авиацията от Крумово в Пловдив. Парите са били гласувани на Министерски съвет през 2018 година, но и до този момент, те не са преведени по сметките на Министерството на отбраната. Това обяви военният министър Георги Панайотов след среща с кмета Здравко Димитров в сградата на Община Пловдив.

Поводът за срещата е именно преместването на музея. Това, което каза Панайотов е, че Община Пловдив е на етап, на който си е свършила работа, как да се извърши преместването, а топката е полето на министерството.

„Това е много сложно инженерно занимание и първо трябва да се види по какъв начин тези машини, които са на пределна възраст, дали въобще е възможно да се преместят. Останалата част на музея ще бъде преместен, но нека да огледаме какви са опциите да видим как ще тръгнат нещата”, каза Панайотов и допълни, че сега се търси механизъм, по който парите да бъдат осигурени от бюджета след решение на Министерския съвет от 2018-а

„Музеите на Пловдив ще се увеличат с още един и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с прекрасните експонати, с които разполага музеят към момента, но нямат възможността да ги видят, защото те се намират извън града“, сподели кметът Здравко Димитров.

През месец март и април са издадени заповедите за допускане на ПУП за част от имотите на Министерство на отбраната във връзка с преместването на музея по тяхно искане, които се намират на територията на община Пловдив, уточни главният архитект Димитър Ахрянов. По думите му процедурите от страна на държавното ведомство могат да продължат.

Друга тема, която е била коментирана е ремонтът на сградата на ДНА  на ул. „Иван Вазов”. От община Пловдив са изявили желание да съдействат, като се търси вариант ремонтът да започне възможно най-скоро и бъде завършен. Средствата за реконструкцията също ще са от бюджета на МО.