Около 30 таксиметрови шофьори заедно с колите си дойдоха пред сградата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” в Пловдив, за да изкажат недоволството си от редица правила и ограничения в бранша. Както TrafficNews писа, сред исканията им е покачване на първоначалната такса за превоз на пътници в размер на от 2 до 3 пъти от цената на километър пробег. 

Протестът се обедини около искания за премахване на задължителния жълт цвят на автомобилите. 

„Преди години колите не бяха задължително жълти, а сега това изискване оскъпява много разходите на таксиметровите шофьори. 1000 лв. струва пребоядисването на колата в жълт цвят, но това веднага сваля и цената на автомобила”, каза Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. 

Друга тема, която беше повдигната на днешния митинг, бе за отпадането на задължителната максимална възраст на кола за първа регистрация като таксиметров автомобил. Според новия закон е 8 години. 

„Не можем да сравняваме Дачия на една година, и Мерцедес на десет. Има автомобили, които са в изрядно техническо състояние и на 25 години, а има и нови, които развалини”, каза друг участник в протеста – Хамби Омер. 

Протестиращите обясниха липсата на много свои колеги с това, че работят в този момент. Организаторите на протеста опитаха да инициират среща с директора на ДАИ-Пловдив, но той отказа да слезе при протестиращите с аргумент, че му е забранено да дава изявления. 

Той призова таксиджиите да входират исканията си документално и обеща да съдейства да бъдат препратени към Министерство на транспорта. 

Междувременно на дневен ред излязоха и наболели въпроси като промените в Закона за автомобилните превози, които забраниха спирането на каквито и да е автомобили на автобусните спирки.

Още за исканията четете тук:

Таксиметровите шофьори в Пловдив на протест пред ДАИ! Ето исканията имПо-високи първоначални цени и отмяна на задължителния жълт цвят сред исканията на таксистите

Забраниха качването на пътници от спирки на градския транспорт от други превозни средстваЩе може да слезете на спирката, но няма да може да чакате такси или приятел там