Таксиметровите шофьори в Пловдив отново се вдигат на протест утре. Митингът ще се проведе пред сградата на ИА "Автомобилна администрация" - Пловдив, където се очакват да пристигнат около 100 автомобила.

Сред исканията на таксистите е повишаване на първоначалната такса, като целта е увеличението ѝ средно на 2 лева.

„Искаме да бъде заложено първоначална такса да бъде между 2 и 3 пъти тарифата на километър“, поясниха от бранша.

Към момента плащаме първоначално 99 стотинки в Пловдив, независимо от пробега. Законът пък не предвижда минимум, а само таван - таксата не може да надвишава с повече от 50% цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

Предвид, че в града под тепетата тарифата за километър е определена в граници: дневно от 0,65 лв до 1,10 лв, а през нощта 0,75-1,30 лв, а масово шофьорите карат на 0,82 лв, това означава, че първоначалната такса при такива условия може да бъде от 1,64 до 2,46 лв, но може да скочи дори над 3,50 лв при увеличение на стойностите. 

Тъй като към момента всяка община определя самостойно тарифите за превоз, от бранша искат да има единна преценка за себестойността на километър пробег, която да премахне възможността от по-ниски цени в дадени населени места. 

Отделно таксиметровите шофьори настояват да отпадне задължението колите да бъдат жълти. В момента законът изисква „да бъдат трайно боядисани в жълт цвят, без облепване на автомобилите с фолио или да бъдат трайно боядисани в зелен цвят, когато превозното средство е хибридно или се задвижва изключително с електрически двигател“.

За пореден път се повдига и въпросът за старостта на колите. В Закона за Автомобилните превози в момента се допускат автомобили, от чиято първа регистрация не са изминали повече от 15 години. В Наредба 34 пък обаче стои текст, който гласи „При вписване за първи път в регистъра от датата на първата регистрация на моторното превозно средство не трябва да са изтекли повече от 5 години“.  Така не е ясно колко стара кола може да бъде на пътя, а от друга страна таксиметровите шофьори искат отпадане на подобни ограничения.

Протестиращите ще настояват и държавата да изработи помощни мерки за бранша, подобно на други сектори, пострадали от COVID-19 пандемията.