Изненадващо забраниха на всички шофьори да качват пътници от спирки на градския транспорт. Там вече се разрешава спирането само на автобуси, a останалите превозни средства ще имат право да спрат само ако оставят пътник, но не и да качат някого от спирката.

Забраната е приета чрез превърналия се в практика метод на законотворците - чрез Преходните и заключителните разпоредби на Закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. Измененията са приети от 44-то Народно събрание на 25 юни 2020, а Законът официално е обнародван в брой 60 на Държавен вестник от 07.07.2020 година. 

Там в Параграф 58 точка 4 от Преходните и заключителни разпоредби на въпросния закон се задава промяна в Закона за движение по пътищата и по точно чл. 69, който регламентира спирането на автобусните спирки.

До момента той гласеше следното:

Чл. 69. На спирка на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници други пътни превозни средства могат да спират за слизане или качване на пътници само ако не пречат на превозните средства, за които е предназначена спирката. Престоят на таксиметрови автомобили с цел очакване на пътници е забранен.

Ето я и промяната:

§ 58. т. 4. В чл. 69 думите „за слизане или качване“ се заменят със „само за слизане“.

С промяната от преди два дни вече е разрешено само спирането за слизане на пътници, но не и качването.Това на практика едвам забележимо различие от една страна отваря въпроси - защо да слезеш може, но да се качиш НЕ, а от друга страна се явява проблем. 

Оказва се, че за гилдията на таксиметровите шофьори, това понякога означава на практика забранено взимане на пътници от огромни пътни отсечки, по които няма стоянки. 

"Проблемът е обществен и касае огромен брой хора, не само за таксиметровия бранш. На практика това означава, че вие не можете да качите детето си от спирка", посочи пред TrafficNews Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи.

Домашенко е категоричен, че такава забрана е абсурдна и поради това в лично качество се  е обърнал с писмо към Омбудсмана с молба да бъде сезиран Конституционния съд за отмяна на това изменение. 

Ето какви мотиви е изтъкнал Домашенко в писмото си: 

Автобусните спирки БЯХА единственото място където можеше да се спре без да се нарушават забраните въведени със знак В27. Поради спецификата на ЗИД на ЗАП, касаещ основно автомобилните превози, широката общественост не беше запозната, и не участваше в общественото му обсъждане! Вече НИКОЙ няма право да качи пътник от автобусна спирка! Под предлог за борба с незаконните превози, се задължават всички граждани на България, особено в големите градове с дълги булеварди, обозначени от край до край със знак В27, да пътуват САМО и ЕДИНСТВЕНО с автобус! Автобусните спирки бяха ЕДИНСТВЕНОТО място където можеше да се спре. Вече няма къде! Колеги не могат да се събират по маршрута и да пътуват заедно за работа, съпруг няма право да спре на спирката и да прибере премръзнала си жена в къщи, майка ще мине покрай детето си на спирката, само ще го погледне жално и ще продължи сама към дома! Клиентите на градския транспорт, изнервени от нередовността му, нямат право да си поръчат такси и да стигнат на време за прегледа в поликлиниката!

Невъзможността да спрете на спирка вече е факт, без оглед до колко се спазват знаците B27, забраняващи спирането, или пък новата забрана за качване на пътници. Съответно органите на реда имат право да ви санкционират, ако нарушите, което и да е от правилата за движение по пътищата.