Със символична първа копка стартира големият ВиК проект, при който ще бъде подменена водопреносната мрежа по протежението на три възлови булеварда в Пловдив.

Стартът бе даден от кмета Здравко Димитров, бившия градоначалник и настоящ депутат Иван Тотев и директорът на ВиК Пловдив  Спартак Николов. Първата копка бе направена в локалното платно на булевард „Христо Ботев”. По време на церемонията бе обявено, че ще се проучат възможностите за изграждане на кръгово кръстовище между Коматевско шосе и булевард „Никола Вапцаров”.

То може да бъде включено в настоящия проект, но тепърва предстои общината и КАТ да изразят своите становища относно целесъобразността на подобно съоръжение.

Проектът е финансиран от републиканския бюджет и е на стойност 7,8 милиона лева.

"През 2017 година този проект бе стартиран с проектиране от страна на ВИК, избор на инвеститор и инвеститорски контрол. Той покрива близо 3 км довеждаща водопреносна мрежа чугун, 1 км. втростепенна водопроводна мрежа и близо 50 000 кв. м. асфалтобетон. Проектът бе така конструиран, че да засегне и благоустрои територии на три района в Пловдив - Централен, Южен и Западен", каза Спартак Николов по време на откриването. Инвеститорски контрол ще упражняват три институции - ВиК Пловдив, Община Пловдив и ВиК Холдинг, допълни той. 

Кметът Здравко Димитров се извини на пловдивчани предварително, тъй като дейностите ще затормозят трафика за жителите на районите "Западен" и "Южен". След края на ремонтните дейности ще бъде положена нова асфалтова настилка и ще бъдат изградени тротоари, поясни той. 

"Проектът ще даде възможност за пълна реконструкция на важни пътни отсечки, които не бяха ремонтирани през последните 20 години. Кардиналната промяна, която ще видят пловдивчани, е премахването на паважната настилка по част от бул. "Копривщица" и полагането на асфалт", коментира предшественикът му Иван Тотев. 

Припомняме, че строително-ремонтните дейности по проекта на "ВиК" ЕООД - Пловдив  включват  обновяване на водопровода и настилката на три булеварда - бул. "Христо Ботев", бул. "Коматевско шосе" ( до кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" ) и част от  бул. "Копривщица".

Изпълнител по проекта е „Драгиев и Ко”. С изпълнението на проекта ще се подменят  съществуващите етернитови водопроводи с тръби от чугун за магистралните и полиетилен за разпраделителните клонове от мрежата. В резултат на това ще се намалят загубите на питейна вода, чрез което се повишава ефективността на използване на ограничен природен ресурс; предоставяне на качествени В и К услуги на потребителите.

В проекта се предвижда подмяна на съществуващите магистрални  водопроводи  по  бул.  "Хр.  Ботев" северно платно –  от площад "Централна гара" до "Коматевски възел"  и  към  пресечката  с  ул.  "Сергей  Румянцев ", захранващ водопровод  по  бул.  "Хр.  Ботев" – локално платно - от "Централна гара" до "Коматевски възел"; магистрален и главен  водопровод  по  бул.  "Коматевско шосе"  западно платно - от  "Коматевски възел" до бул."Ал. Стамболийски";   магистрален   водопровод  по  бул.  "Копривщица"  - изток“ и магистрален   водопровод  по  бул.  "Копривщица"  - запад.

Стартира ремонтът на бул. „Христо Ботев” и още два булеварда в Пловдив за 7,8 млн. леваВиК холдингът отпусна сумата за реализация на проекта