Протестиращите срещу новия пропусквателен режим в Стария град блокирахме тотално бариерата. Пълно е с полиция, а служителите на МВР глобиха собствениците на десетки автомобили, спрели на ул. "Съборна" при опит да влязат в резервата.

Хората живущи, работещи и инвестиращи в Стария град в Пловдив се обявиха категорично против новата заповед, променяща реда за достъп на коли до АИР „Старинен Пловдив“.

Рестриктивният пропускателен режим дава право само на един пропуск за МПС на жилище. Това на практика значи, че едно семейство с пълнолетно дете може да има три коли, но има право да вкара в резервата само една. При притежание на паркомясто или гараж, собственикът му също ще има право да си изкара разрешение за достъп.

Бариера на ул. „Съборна“ ще бъде електронна и ще се вдига, след сканирането на номера на колата и при успешното му откриване сред регистрираните в общината коли с право на достъп. 

Живущите и собствениците на търговски имоти в архитектурния резерват обаче твърдят, че никой не ги е уведомил за влязлото в сила решение. И не само, хората твърдят, че многократно да водили срещи с общинската власт, за да се постигне консенсус, но дебатът е бил напълно неползотворен.

Напрежението ескалира тази сутрин, с влизането на решението в сила. Хората скандираха, че искат достъп до сградите си. Полицаи налепиха фишове по стъклата на спрелите на улицата автомобили, които не бяха допуснати до преминат бариерата на Стария град.

„Това е геноцид, това е унищожение, репресия. И на нас, и на бизнеса ни, това е погром за туристическата индустрия. Градът ни е афиширан като единственият жив град, но той не е жив, той е умрял. След 6 часа тук няма жив човек“, каза председателят на сдружение „Собственици, живущите, работещите и инвеститорите в Стария град“ Борис Христов.

Хората призоваха кмета Иван Тотев да отиде намясто и да разговарят, за да стигнат до разумен вариант, който да удовлетворява всички страни. Хората предложиха да бъде въведено работно време на бариерата от 10 до 18 часа.

„До 10 часа сутринта искаме достъпът тук да е напълно свободен, за да могат хората да отидат на работа, да си закарат децата на детска градина, на училище. До 10 часа тук няма живо пиле и това няма да пречи на никого. Искаме да работим за туристите, е тогава нека от 10 до 18 часа Старият град да е за тях. Нека тогава да има пропускателен режим. А след 6 отново да го освободим, за да могат хората да отидат на ресторант, на заведение, да се приберат в хотела“, коментира Борис Христов.

Протестиращите заплашиха, че ако не се стигне до решение и ако властта не се вслуша в исканията на хората, те ще обявят гражданско неподчинение и ще бойкотират всички подстъпи на Стария град.